Коміта II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коміта II
Народився 12 століття
Помер 1147
Діяльність монарх
Посада юдикd
Батько Гоннаріо II
Брати, сестри Костянтин I Арборейський
Діти Баризон II
Див. також: Коміта

Коміта II (італ. Comita II; — 1147) — 10-й юдик (володар) Арборейської юдикату у 11311147 роках. Заклав основи для піднесення держави.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Лакон-Серра. Стосовно батьків точаться дискусії: за однією версією був сином юдики Костянтина I, за іншою — Гоннаріо II і молодшим братом Костянтина I. Перша згадка про Коміта сягає 1130 року, коли спільно з Костянтином I підтвердив союз з Пізанською республікою. 1131 року після смерті останнього успадкував владу в Арбореї. Невдовзі виступив проти Торреського юдикату, союзника Пізи.

1133 року папа римський Інокентій II розділив Сардинії в церковному підпорядкуванні між архієпископами Генуї та Пізи. При цьому Арборея повинна була вхадити до Пізанського архідіоцезу. З огляду на політичний вплив папства, це також означало зовнішню залежність Арбореї від Пізи. З огляду на це Коміта II уклав союз з Генуезькою республікою.

В наступні роки вів постійні війни проти Торреського юдикату, який був союзником Пізанської республіки. Ймовірно Коміта II також стикнувся з обмеження влади з боку брата або іншого рдича, якого в джерелах називають Торбено чи Орцокко. Зрештою юдик відновив свою владу (зробив співволодарем іншого родича Костянтина II, але 1145 року проти нього виступило пізанське військо під приводом виконання інтердикту, накладеного архієпископом Балдуїном Пізанським. Останнього також підтримав Бернард Клервоський.

У 1146 році зазнав поразки від Торресу і пізанців, після чого невдовзі помер. Новим юдиком став його брат Орцокко III.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Mario Caravale. Dizionario Biografico degli Italiani, vol. XXVII (Collenuccio — Confortini), Roma, Istituto della Enciclopedia Italiana, 1982.