Користувач:Софія Т/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Поет із пекла»
Автор Михайло Федотович Слабошпицький
Країна Україна
Мова українська
Тема життєпис Тодося Осьмачки
Жанр біографічний роман
Видавництво Ярославів Вал
Видано 2003
Сторінок 366
ISBN 5-301-01892-2

Поет із пекла[ред. | ред. код]

«Поет із пекла» (Тодось Осьмачка) — художньо-біографічний роман українського прозаїка, критика, літературознавця, публіциста Михайла Слабошпицького. Вперше опублікований у 2003 році видавництвом «Ярославів вал». За цей роман у 2005 році прозаїк був відзначений Шевченківською премією [1].

Сюжет[ред. | ред. код]

М. Слабошпицький розповідає історію Тодося Осьмачки — визначного українського письменника та поета, відомого повістю «Старший боярин». Як зазначив сам автор в анотації: «У цій книзі йдеться про Осьмачку-легенду й Осьмачку-реальність, які так важко розмежувати»[2].

Сюжет охоплює всі періоди життя Тодося Осьмачки. На початку автор коротко розповідає про дитинство, сім'ю, навчання та вчителювання. У 20-х роках розпочинається літературна діяльність Осьмачки. Він був членом «АСПИС», «Ланка», яку пізніше перейменували на «МАРС». Але йому припало жити в часи ідеологічного тиску на письменників. Після декількох невдалих спроб втечі Осьмачка зміг виїхати в Західну Європу. В еміграції він бере участь у розбудові МУРу, завершує роботу над поемою «Поет», збагачує свій літературний доробок поетичними збірками та прозовими творами («Старший боярин», «План до двору», «Ротонда душогубців»). В останніх розділах роману, один з яких М. Слабошпицький присвятив жіночому оточенню Тодося Осьмачки, описується життя на чужині, де й письменник помирає.

Підґрунтя[ред. | ред. код]

У романі використано факти біографії, а також спогади й свідчення В. Біляїва, О. Вітер, Д. Гуменної, М. Кейван, Г. Костюка, В. Покальчука ("Тодось Осьмачка. Фрагмент спогадів"), С. Старова, Ю. Стефаника, О. Тарнавського й багатьох інших.

Літературне значення[ред. | ред. код]

Віталій Дончик, український літературознавець, член-кореспондент НАН України, описує біографічний роман «Поет із пекла» так:

«Але в тому й удалий хід автора книжки, що його Осьмачка постає на перехресті безлічі різноманітних зв'язків — життєвих, особистісних, творчих, солідарних і контроверсійних, виразних, документально засвідчених і віддалених на рівні перегуків, настроїв і мотивів, чи взагалі прокреслених самим автором між різними художніми світами. Книжка, крім того, насичена і реаліями, фактами, деталями контексту літературного і суспільного життя. Кожен період — бурхливі, багаті на творчі спалахи 20-ті роки, макабричні роки тоталітарної згуби, війна й повоєння — поневіряння героя в Європі, Америці — має свій колорит, свою барву, свої проблеми, які терзали душу Осьмачки, який постійно тікав од них.»[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ЛАУРЕАТИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПРЕМІЇ УКРАЇНИ імені ТАРАСА ШЕВЧЕНКА 1962-2022 років.
  2. Слабошпицький М. Поет із пекла (Тодось Осьмачка). Київ : Ярославів Вал, 2003. 366 с.
  3. Дончик В. Тодось Осьмачка у змалюванні Михайла Слабошпицького // Голос України. 2004. 14 лют. (№ 29). С. 4.