Користувач:Attuinn/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Баймуратов Михайло Олексанрович
Народився 13 жовтня 1954(1954-10-13) (69 років)
Одеса, СРСР
Громадянство СРСР СРСРУкраїна Україна
Діяльність науковець
Галузь конституційне право України та зарубіжних держав, муніципальне право, міжнародне публічне та приватне право, міжнародні відносини
Alma mater Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Науковий ступінь доктор юридичних наук
Вчене звання професор
Заклад Національний університет «Одеська юридична академія»,Маріупольський державний гуманітарний університет
Нагороди 7 державних нагород СРСР та України, Заслужений діяч науки і техніки України, медаль «За наукові досягнення»


Баймуратов Михайло Олександрович (нар. 13 жовтня 1954, Одеса) — український вчений, доктор юридичних наук (1998), Заслужений діяч науки і техніки України (2004), дійсний член - академік Української Академії наук національного прогресу (на цей час – Українська академія наук)

Біографічна довідка

[ред. | ред. код]

Михайло Олександрович народився 13 жовтня 1954 року в м. Одесі у родині робітників. Закінчив заочне відділення юридичного факультету Одеського державного (з листопада 2000 р. – національного) університету ім. І.І. Мечникова з відзнакою зі спеціальності “Правознавство” у 1982 р. З серпня 1982 р. по червень 1992 р. - юридичний факультет (Юридичний інститут) Одеського державного університету ім. І.І. Мечникова, викладач кафедри конституційного та міжнародного права на умовах сумісництва. З вересня 1992 р. - Юридичний інститут Одеського державного університету ім. І.І. Мечникова, викладач, асистент, доцент кафедри конституційного та міжнародного права. З листопада 1997 р. - Одеська державна юридична академія, що була створена замість Юридичного інституту Одеського державного університету, доцент кафедри міжнародного права та міжнародних відносин. З вересня 1998 р. по січень 2001 р. - Одеська державна (з 2000 р. – національна; з 2010 р. – національний університет «Одеська юридична академія») юридична академія, професор кафедри міжнародного права та міжнародних відносин. З лютого 2001 р. по жовтень 2005 р. – Одеська національна юридична академія, проректор з наукової роботи. З жовтня 2005 р. – Маріупольський державний гуманітарний університет, професор кафедри правознавства. З січня 2006 р. – Маріупольський державний гуманітарний університет, завідувач кафедри правознавства (з вересня 2008 р. – кафедри конституційного, адміністративного та міжнародного права). З липня 2007 року – Інститут законодавства Верховної Ради України, головний науковий консультант. Член Комісії з питань правової реформи при Президентові України (2019).

Наукова і громадська діяльність

[ред. | ред. код]

М.О. Баймуратов займається проблемами конституційного права України та зарубіжних держав, муніципального права, міжнародного публічного та приватного права, міжнародних відносин. Є автором та співавтором понад 150 публікацій, в т.ч. 15 монографій, 5 підручників та 4 навчальних посібників. Підготував 29 кандидатів та 5 докторів юридичних наук. Нагороджений спеціальною відзнакою Спілки юристів України IV Всеукраїнського конкурсу на краще юридичне видання 2000/2001 років у номінації юридичні підручники за роботу «Муніципальне право України» (підручник для студентів юридичних спеціальностей вищих навчальних закладів). У монографічних дослідженнях М.О. Баймуратова, що присвячені проблемам становлення та розвитку міжнародної правосуб’єктності органів місцевого самоврядування України та становленню системи їх міжнародного співробітництва з органами місцевої влади та іншими суб’єктами зарубіжних країн, обґрунтовані новітні наукові напрямки щодо становлення якісно нових функцій місцевих рад та їх виконавчих органів, які здійснюються переважно на міжнародній арені.

З серпня 1993 р. до вересня 1996 р. учасник науково-дослідного проекту Державного комітету України з науки та технологіям “Місцеве самоврядування в умовах формування правової держави Україна” (Державна реєстрація N 08.06.03./001 – 93 – наказ ДКНТ N 48 – 03.08.93 р. Провідна організація – Інститут держави та права ім. В.М. Корецького Національної Академії Наук України). З січня 1995 р. – учасник та викладач спільної українсько-американської програми з порівняльного державного будівництва та управління (Мерілендський університет, Університет Дж. Гопкінса (США), Одеський держуніверситет). У 1995 р. проходив наукове стажування (Мерілендський університет) та викладав у США (Меріленд, Вашингтон, Балтимор). У 2003 – 2004 рр. учасник та викладач міжнародної програми TASIS з права Європейського Союзу. Викладав у вищих наукових закладах Росії, Польщі, Греції.

У складі сформованих Одеською обласною та Одеською міською радами робочих груп, у якості члена групи, М.О. Баймуратов брав участь у підготовці проектів нормативно-правових актів (в тому числі і законопроектних) з питань місцевого самоврядування та виборчого законодавства. Виступав у якості експерта низки проектів законів України (“Про виключну морську економічну зону”, “Про місцеве самоврядування в Україні” та ін.). Брав участь у якості голови робочої групи у підготовці проекту Статуту територіальної громади міста Одеси; був членом робочої групи з розробки Стратегічного плану сталого розвитку міста Одеси.

2006 - 2010 рр. – депутат Одеської обласної ради.

Приймав участь у діяльності Інституту демократії та прав людини

У 2001-2009 роках – член Державної акредитаційної комісії з права Міністерства освіти України. У 2009-2013 роках – член Державної акредитаційної комісії з державного управління Міністерства освіти України.

У 2004 р. указом Президента України присвоєно почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки». У 2014 р. нагороджений Відзнакою Голови Конституційного Суду України.

Основні праці

[ред. | ред. код]
  1. Баймуратов М.О. Міжнародне публічне право//Підручник; Ін-т законодавства Верх. Ради України,  Київ : Фенікс, 2018. - 760 с
  2. Баймуратов М.О. Міжнародне право//Підручник; Одеська нац. юрид. акад.. – 3-тє вид. – Харків : Одіссей, 2002. – 672 с.
  3. Баймуратов М.О. Європейські стандарти рагіонального самоврядування: актуальні питання конституційно-правового забезпечення в Україні: монографія / М. О. Баймуратов, Є. А. Василькова ; Маріуп. держ. ун-т. - Київ : Фенікс, 2013. - 215 с
  4. Баймуратов М.О. Офшорні зони у сучасному всесвіті: питання теорії та практики: монографія /Київ: Фенікс, 2010. - 173 с.
  5. Баймуратов М. О. Інтеграційне право в умовах глобалізаційних процесів: концептуальні та методологічні підходи//Маріуп. держ. ун-т, Представництво Європ. орг. публ. права в Україні. - Київ : Фенікс, 2015. - 616 с