Користувач:Danka-Tereza/Юзефович, Лейла

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Danka-Tereza/Юзефович, Лейла
Основна інформація
Дата народження 20 жовтня 1977 (46 років)(19771020)
Інструменти скрипка
Лейбл Philips Classics

Лейла Бронія Йозефович (нар. 20 жовтня 1977 р.) - американсько-канадська класична скрипалька.

Біографія-[ред. | ред. код]

Лейла Йозефович народилася в Міссіссазі, штат Онтаріо, Канада. Коли вона була маленькою дитиною, її родина переїхала до Лос-Анджелеса, штат Каліфорнія. Там у віці трьох з половиною років дівчинка почала навчатися гри на скрипці за методикою Сініті Сузукі . З нею цьому навчалися її батьки — фізик Джек Йозефович та біологиня Венді Йозефович. У п'ятирічному віці Лейла розпочала офіційні уроки з Ідель Ло. У сім років вона розпочала навчання у видатного скрипаля Роберта Ліпсетта в школі Колберн . Батьки дівчини були прихильниками всебічного розвитку і вважали, що Лейла і її брат Стівен повинні залишатися в публічній школі, тому Лейла відвідувала державну середню та вищу школі, незважаючи на щільний графік музичних заходів. [1]

Коли Лейлі було 13 років, Йозефовичі переїхали до Філадельфії, щоб дівчина могла відвідувати престижний Інститут музики Кертіса. Там вона навчалися з Хайме Ларедо, Яша Бродського, Фелікса Галіміра та Йосифа Гінгольда . Лейла також відвідувала магістерську школу ім. Джулії Рейнолдс. у Філадельфії, перебуваючи в Інститут музики Кертіса, Лейла в один і той самий рік отримала ступінь бакалавра з музики та диплом середньої школи .

Кар'єра[ред. | ред. код]

Ще в підлітковому віці Лейла Йозефович грала з симфонічними оркестрами в Європі, Азії та Північній Америці, у тому числі у Філадельфії, Клівленді, Лос-Анджелесі, Х'юстоні, Чикаго, Бостоні, Монреалі та Торонто.

Йозефович дебютувала у нью-йорському концертному залі Карнегі Холл у 1994 році, виконавши концерт Чайковського разом із Невілом Маррінером та Academy of St. Martin in the Fields. . [2] [3] Того ж року вона підписала ексклюзивний контракт на звукозапис з Philips Classics, записавши концерти Чайковського та Сібеліуса . Інші записи, вийшли згодом у звукових компаніях Warner Classics, [4] Nonesuch Records та Deutsche Grammophon [5] Звукозаписи цих компаній включають шедеври сольної скрипки, сольний репертуар та концерти романтичних та сучасних композиторів.

Йозефович має напружений графік сольних міжнародних виступів, регулярно даючи концерти по всьому світу, включаючи Північну та Південну Америку, Європу, Японію, Китай, Нову Зеландію та Австралію. Лейла дуже цікавиться джазом, імпровізацією та новою музикою.   [ <span title="This claim needs references to reliable sources. (July 2017)">потрібна цитата</span> ] Йозефович відома підтримкою нових композицій,   включаючи твори Джона Адамса, Олівера Кнуссена, Томаса Адеса та Лука Франческоні. У 2008–2009 роках вона здійснила світову прем’єру концерту для скрипки з Філармонією в Лос-Анджелесі (квітень 2009 р.). Цей твір написав для неї Есо-Пеккою Салонен. За нього він отримав премію Греймейера. Стівен Маккі написав концерт для скрипки для Йозефович. Цей концерт отримав світову прем'єру із симфонією Сент-Луїса у жовтні 2008 р. Колін Меттьюз написав для Йозефович концерт, який мав світову прем'єру з симфонічним оркестром міста Бірмінгема (вересень 2009 р.). У 2014 році Лейла дала світову прем'єру концерту Дуенде, яку написав для неї Лук Франческоні. За це він отримав музичну премію Королівської філармонії. У 2015 році Лейла дала світову прем'єру концерту " Шехеразада" 2, яку написав для неї Джон Адамс з Нью-Йоркської філармонією. [6] Йозефович продовжує грати традиційні твори та сучасні композиції з ансамблями, включаючи симфонічний оркестр Чикаго (Salonen), оркестр балетів у Нью-Йорку (Salonen), симфонія Сан-Франциско (Адамс і Салонен), симфонічний оркестр Сент-Луїса (Adès), Симфонію фінського радіо Оркестр (Меттьюс), Симфонію Нового Світу (Адес), Королівський Шотландський національний оркестр (Кнуссен), Лос-Анджелеський філармонійний оркестр (Макей), Клівлендський оркестр (Адамс), Королівський оркестр концертгебуу (Адес), Оркестр Міннесоти (Венська) та Симфонію Атланти Оркестр (Adès). Деякі з її нещодавніх і прийдешніх виступів у Європі включають виступи з оркестром Лейпцига Геванхауза, Лондонським філармонічним оркестром, Мюнхенською та Чеською філармоніями та Лондонською симфонією; виступи нового концерту Salonen у Парижі, Стокгольмі, Лісабоні та Феррарі, Італії з композитором на сцені; і п'ятий виступ на лондонських випускних вечорах.

Йозефович отримала грант «Евери Фішер» у 1994 році.   У 2007 році вона була названа науковою співробітницею Cummings USA, об'єднання митців США .   За те, що Лейла пропагує нові сучасні твори для скрипки, вона отримала стипендію Макартура у 2008 році . У 2018 році їй було присуджено премію Ейвері Фішера.

  1. Palmer, Andrew (May–June 2000). A Conversation with Violinist Leila Josefowicz. All Things Strings. Процитовано 2 April 2015.
  2. About the performer: Leila Josefowicz. Los Angeles Philharmonic.
  3. Peter Culshaw (5 April 2005). I needed to have my heart broken. The Telegraph.
  4. Leila Josefowicz: Shostakovich. The Times. 2 червня 2006.
  5. Leila Josefowicz: Salonen Violin Concerto. The Times. 20 жовтня 2012.
  6. Aided by Josefowicz's fire, Adams returns to form with "Scheherazade.2". The Classical review. 29 березня 2015.

[[Категорія:Лауреати стипендії Мак-Артура]] [[Категорія:Музиканти Лос-Анджелеса]] [[Категорія:Англійці Канади]] [[Категорія:Іммігрували до США з Канади]] [[Категорія:Народились 1977]]