Користувач:Ilona Rybak/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Лайман Трамбулл

[ред. | ред. код]
Лейман Трамбулл

Лайман Трамбулл (народився 12 жовтня 1813, Колчестер, Коннектикут, США - помер 25 червня 1896, Чикаго, Іллінойс), сенатор США штату Іллінойс, чиї незалежні погляди під час Громадянської війни та Реконструкції стали причиною того, що за свою довгу політичну кар'єру він переходив від Демократичної партії до Республіканської, Ліберальної республіканської та знову до Демократичної партії.

Трамбулл виріс у Коннектикуті, а після вивчення права та здобуття освіти адвоката оселився в Іллінойсі. Його кар'єра в громадському житті почалася в 1840 році, коли він був обраний демократом в законодавчих зборах штату.

У 1854 році Трамбулл балотувався як демократ до Палати представників Конгресу США. Хоча він був обраний, він ніколи не працював, тому що в 1855 році законодавчі збори штату зробили його сенатором США. До 1856 року він став республіканцем; його протидія рабству зробила неможливим для нього перебування серед демократів. З початком Громадянської війни Трамбулл рішуче підтримав зусилля президента Авраама Лінкольна, спрямовані на придушення повстання.

Трамбулл наполягав на тому, щоб скасування рабства стало метою Північної війни, і, як голова юридичного комітету Сенату в 1864 році, допоміг розробити Тринадцяту поправку. Він приєднався до радикальних республіканців, виступаючи за рішуче переслідування війни та якнайшвидше скасування рабства. Після вбивства Лінкольна він спочатку підтримав президента Ендрю Джонсона, але потім розійшовся з ним у поглядах через політику Реконструкції. Він підтримував радикальну Реконструкцію, але в 1868 році був одним із семи сенаторів-республіканців, які проголосували за зняття з Джонсона звинувачень в імпічменті.

Зменшення його ентузіазму щодо радикальної програми Відбудови, розрив з республіканським керівництвом під час судового процесу над Ендрю Джонсоном та відраза до корупції в адміністрації президента Улісса С. Гранта призвели до того, що у 1872 році Трамбулл підтримав Ліберальну республіканську партію. Коли кандидат у президенти від партії Горас Ґрілі програв, а партія розпалася, Трамбулл закінчив свій третій термін на посаді сенатора, а потім повернувся до своєї чиказької юридичної практики. У 1876 році Трамбулл повернувся до Демократичної партії, працюючи радником Семюела Дж. Тілдена на суперечливих президентських виборах.