Користувач:Kleonana/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Термоекономіка, яку ще називають "біофізичною економікою", - це школа гетеродоксальної економіки, яка застосовується до економічної теорії закони термодинаміки. [1][2] і була розроблена статистиком та економістом Ніколасом Георгеску-Роугеном[3]. Як результат, воно стосується термоекономіки в галузі екологічної економіки, які також пов'язані зі сферами стійкості та сталого .Термоекономіку можна розглядати як статистичну фізику економічної цінності і підполем еконофізики.

Термодинаміка[ред. | ред. код]

Термоекономісти стверджують, що економічні системи людини можна моделювати як термодинамічні системи. Термоекономісти стверджують, що економічні системи завжди включають матерію, енергію, ентропію та інформацію. Тоді з цієї передумови розробляються теоретичні економічні аналоги першого та другого законів термодинаміки[4]. Крім того, багато економічної діяльності призводять до утворення структур. Термоекономіка застосовує статистичну механіку нерівноважної термодинаміки для моделювання цих видів діяльності. У термодинамічній термінології економічну діяльність людини можна охарактеризувати як дисипативну систему, яка розвивається шляхом споживання вільної енергії при перетворенні та обміні ресурсами, товарами та послугами.

Застосування до біології[ред. | ред. код]

Термоекономіка базується на тому, що роль енергії в біологічній еволюції повинна визначатися і розумітися не другим законом термодинаміки, а з точки зору цих економічних критеріїв, як продуктивність, ефективність і перш за все витрати та вигоди (або рентабельність) різних механізмів захоплення та використання наявної енергії для побудови біомаси та функціонування[5][6].

Економічні системи[ред. | ред. код]

Термоекономісти стверджують, що економічні системи передбачають лише матеріальну, ентропійну та інформаційну інформацію. Крім того, кінець багатьох видів економічної діяльності — це досягнення певної структури. Таким чином термоекономіка намагається застосувати теорії термодинаміки в балансі, в якому утворюються, структури, які називаються дисипативними структурами, і теорія інформації, в якій інформаційна ентропія є центральним поняттям, моделювання економічної діяльності у природних рідинах енергії та матеріалу, які працюють на створення дефіцитних ресурсів. У термодинамічній термінології економічну діяльність людини можна охарактеризувати як дисипативну структуру, яка процвітає шляхом перетворення та обміну ресурсами, товарами та послугами.[7] Ці процеси містити цілі мережі енергетичних та матеріальних потоків.

Енергія у ексергії[ред. | ред. код]

Аналіз надзвичайних ситуацій — це чистий підхід до витрат, який вимірює якість певного виду енергії шляхом трансформації. Аналіз енергії ґрунтується на другому законі термодинаміки, який описує зміну якості енергії, що супроводжує її перетворення так, щоб переходити в інший. Потім ексергія пояснює різницю фізичної якості між різними формами енергії. Ексергія — це максимальна кількість фізичної роботи, яку можна витягти із заданого потоку енергії[8].


Примітки[ред. | ред. код]

  1. А. Валеро, Л. Серра та Дж. Уче (2006). Fundamentals of Exergy Cost Accounting and Thermoeconomics. Part I: Theory, Журнал Технології енергоресурсів, Том 128, Випуск 1, стор. 1-8.
  2. Гонг, Мей, Стейна, Горан. (1997). З питань екстергетики, економіки та оптимізації технічних процесів для задоволення екологічних умов. Екзергонічні дослідження.
  3. Георгеску-Роген, Микола (1971). Закон про ентропію та економічний процес. Гарвардський університетський прес
  4. Берлі, Пітер; Фостер, Джон (1994). Економіка та термодинаміка - нові перспективи економічного аналізу
  5. Пітер А. Корнінг 1 *, Стівен Дж. Клайн. (2000). Переглянута термодинаміка, інформація та життя, частина II: Інформація про термоекономіку та управління [мертве посилання] Системні дослідження та наука про поведінку, 07 квітня, том 15, випуск 6, стор. 453 - 482
  6. Корнінг, П. (2002). “Термо Економіка - за межами другого архіву закону 2008-09-22 на машині Wayback”
  7. Рейн, Алан; Фостер, Джон; Поттс, Джейсон (2006). «Новий закон про ентропію та економічний процес».
  8. eveland, Cutler (головний автор); Роберт Костанца (редактор тем). 2008. "Аналіз чистої енергії". В: Енциклопедія Землі. Ред. Cutler J. Cleveland (Вашингтон, округ Колумбія: Коаліція з питань екологічної інформації, Національна рада з питань науки та навколишнього середовища). [Вперше опубліковано в Енциклопедії Землі 14 вересня 2006 р .; Востаннє переглянуто 22 серпня 2008 року; Отримано 18 травня 2009 р.]