Користувач:Nastyaiva/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лабораторія журналістики суспільного інтересу
Абревіатура ЛЖСІ
Засновано 2020
Керівниця Наталія Гуменюк
Вебсайт: journlab.online

Нагороди
2022 NED Democracy Award

Лабораторія журналістики суспільного інтересу (ЛЖСІ) — українська громадська організація. Є об'єднанням журналістів та соціологів, які прагнуть досягати конструктивної дискусії стосовно складних суспільних тем[1]. Заснована у 2020 році українськими журналістками Наталією Гуменюк та Ангеліною Карякіною[2].

Опис[ред. | ред. код]

Лабораторія прагне переосмислювати журналістику як таку, що служить суспільній користі[3]. Разом із соціологами й аналітиками організація проводить міждисциплінарні дослідження, щоб з’ясувати, які форми медіа-матеріалів допомагають зменшити поляризацію в суспільстві[4].

Свою діяльність Лабораторія почала із дослідження ставлення українців до пандемії COVID-19 і вакцинації та розроблення рекомендацій для медіа, як створювати контент з цієї теми[5].

Після 24 лютого 2022 року, в умовах широкого російського вторгнення, команда Лабораторії зосередила свої зусилля на висвітленні війни та підтримці українських журналістів та медіа[6].

ЛЖСІ – одна з чотирьох українських громадських організацій, що отримали міжнародну премію Democracy Award 2022[7], яку присуджує Національний фонд на підтримку демократії (NED).

Проєкти[ред. | ред. код]

  • "Свідчить Україна" – The Reckoning Project: Ukraine Testifies. Проєкт об'єднує українських і міжнародних журналістів, юристів та аналітиків, які мають досвід роботи з воєнними злочинами у в Сирії, Боснії, Чечні, Руанді. Учасники проєкту збирають свідчення про воєнні злочини Росії в Україні, щоб формувати справи для судів, а також готують медіа-проєкти[8] для українських та іноземних ЗМІ. The Reckoning Project заснували у 2022 році воєнна кореспондентка Джанін Ді Джованні, дослідник Пітер Померанцев, команда Лабораторії журналістики суспільного інтересу на чолі з Наталією Гуменюк та Інститут висвітлення війни та миру – на чолі з Любою Кнорозок[9]. Гасло проєкту: Justice delayed is justice denied ("спізніле правосуддя — його відсутність")[10].
  • “Життя війни” – мультимедійний літопис, що документує життя українців на тлі російського вторгнення. ЛЖСІ започаткувала цей проєкт у співпраці з Інститутом гуманітарних наук (Institut für die Wissenschaften vom Menschen, IWM), щоб нащадки та світ змогли краще зрозуміти події війни Росії проти України. Матеріали для “Життя війни” свторюють журналісти, фотографи та відеографи Лабораторії, а також понад 30 медіа-партнерів — незалежні журналісти та редакції українських національних та регіональних ЗМІ[11].
  • НАШІ 30 — це документальний мультимедіа проєкт, який Лабораторія журналістики суспільного інтересу виробляла для Суспільного мовника до 30-ї річниці Незалежності України. Проєкт присвячений історії 1990-х років, яку розповідають самі українці. Команда Лабораторії зібрала спогади та рефлексії громадян про ключові події 1990-х років. У результаті, світ побачили 9 документальних фільмів, 20 подкастів, спецпроєктів та десятки коротких відеосвідчень того часу.[12]
  • Медіа проти поляризації: історії успіху з того боку Атлантики. У межах цього проєкту співзасновниця Лабораторії журналістики суспільного інтересу Наталя Гуменюк вирушила до Сполучених Штатів Америки для спілкування з найінноваційнішими медіа організаціями країни, які перевинаходять моделі медіа суспільного інтересу в цифрову добу. Про результати своїх досліджень Наталя розповідає у статтях: “Хто має зробити інтернет місцем цивілізованої дискусії?”, “Зрозуміти, залучити й поєднати”, “Сфабрикований консенсус”, “Крізь новинні пустелі до Чаттануґи”[13].
  • Як ми будемо повертати Крим — мультимедійний проєкт (спеціальний випуск журналу та веб-сайт) НВ, де представлені завдання на шляху до деокупації та реінтеграції півострова. Над проєктом Лабораторія та редакція НВ працювали разом із кримськими журналістами, правозахисниками, активістами та політиками[14].
  • "Справа Гонгадзе як дзеркало епохи" – документальний мультимедіа проєкт, що вийшов до 20-тої річниці "касетного скандалу", який розгорнувся після вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Проєкт охоплює документальний фільм "Вбивство Гонгадзе: 20 років у пошуках правди", що вийшов у вересні 2020 на Суспільному; аудіо-версії фільму у форматі подкасту та 18 інтерв'ю з українськими журналістами – колегами та друзями Георгія.

Дослідження[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Focus: The Reckoning Project: Ukraine Testifies. iwpr.net (англ.). Процитовано 22 січня 2023.
  2. Рябоштан, Іра (6 травня 2020). Наталя Гуменюк стала засновницею та керівницею «Лабораторії журналістики суспільного інтересу». cs.detector.media (укр.). Процитовано 25 січня 2023.
  3. Ukraine’s Public Interest Journalism Lab Rethinks Reporting During War. NATIONAL ENDOWMENT FOR DEMOCRACY (амер.). 31 травня 2022. Процитовано 22 січня 2023.
  4. Journalism in Ukraine: When the war is not only informational | Heinrich Böll Stiftung. Heinrich-Böll-Stiftung (англ.). Процитовано 22 січня 2023.
  5. Більше половини українців вважають вакцинацію від COVID-19 потрібною – опитування. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 22 січня 2023.
  6. Підтримуємо українських журналістів та медіа під час війни. НСЖУ (укр.). 9 серпня 2022. Процитовано 22 січня 2023.
  7. Чотири українські громадські організації отримають у США міжнародну премію Democracy Award 2022. cs.detector.media (укр.). 6 червня 2022. Процитовано 22 січня 2023.
  8. “Тату, ти повинен приїхати, або нас усиновлять”. Жахлива воєнна сага однієї української родини. Українська правда _Життя. Процитовано 22 січня 2023.
  9. team. The Rec (англ.). Процитовано 22 січня 2023.
  10. The Reckoning Project: Ukraine Testifies | Bridging Journalism and Justice. The Rec (англ.). Процитовано 22 січня 2023.
  11. ПРО ПРОЄКТ. Життя війни. Процитовано 22 січня 2023.
  12. Документальний проект НАШІ 30. 90.in.ua. Процитовано 23 січня 2023.
  13. Медіа проти поляризації. journlab.online. Процитовано 23 січня 2023.
  14. Як ми будемо повертати Крим. nv.ua. Процитовано 23 січня 2023.