Котов Тарас Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Котов Тарас Олександрович
Народився 22 травня 1992(1992-05-22) (31 рік)
Київ
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Діяльність юрист, бізнесмен, громадський діяч, політик
Партія Демократична Сокира

Котов Тарас Олександрович — український громадський і політичний діяч, бізнесмен, юрист, член політради партії «Демократична Сокира». Голова Ради громадського контролю Бюро економічної безпеки України[1].

Освіта[ред. | ред. код]

Має ступінь Доктора філософії з прикладної математики від Інституту математики НАН України, захист дисертації відбувся 7 грудня 2021 року[2].

Професійна діяльність[ред. | ред. код]

У 2014—2015 роках був проектним менеджером спілки «Борошномели України». Брав участь у реалізації програми скасування постанови № 1548 від 25 грудня 1996 про регулювання цін, а також у реалізації в Україні двох програм Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН[3].

У 2015—2017 роках займався приватною практикою в якості консультанта щодо взаємодії з органами державної влади з питань внесення змін до регуляторної політики. Забезпечував підтримку проектів українського бізнесу щодо взаємодії з ключовими державними стейкхолдерами.

З 2017 року — керуючий партнер юридичної фірми KOTOV TKACHENKO LAW[4].

Після початку російського вторгнення в Україну в березні 2022 року добровільно вступив до лав Збройних Сил України[5].

Членство[ред. | ред. код]

  • Українська академія корпоративного управління (UCGA): 2023 — випускник програми Board Direction.
  • Асоціація сертифікованих фахівців із розслідування шахрайств (ACFE): лютий 2021 — до сьогодні (у процесі отримання кваліфікації сертифікованого фахівця з питань шахрайства (CFE)).
  • Асоціація сертифікованих спеціалістів із боротьби з відмиванням грошей (ACAMS)[6]: лютий 2022 — до сьогодні (у процесі отримання кваліфікації сертифікованого фахівця із протидії відмиванню грошей (CAMS)).

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Має досвід в якості міжнародного експерта з боротьби із корупцією. Займається стратегічною антикорупційною діяльністю в Україні.

Будучи співзасновником Асоціації відповідальних перевізників, став автором ринкової реформи дерегулятора таксі та перевезень за викликом[7].

Був членом першого скликання Ради громадського контролю[8][9] Бюро економічної безпеки України з вересня 2021 року. В результаті перевиборів[10] на позачерговому засіданні у липні 2022 року став Головою Ради замість Якова Вороніна.

Одразу після проведення перших конкурсів і зайняття посади Голови розпочав системну роботу щодо висвітлення проблем роботи БЕБ і почав інформування профільного комітету ВР та КМУ. Це стало відправною точкою для створення Тимчасової слідчої комісії з проблем БЕБ. Згодом був запрошений до даної комісії в якості експерта. За його головування РГК БЕБ розробила рекомендації щодо кадрового відбору в Бюро з метою протидії корупційним схемам на етапі рекрутингу та запобіганню найму некваліфікованих чи сумнівних із погляду державної та економічної безпеки співробітників[11].

Давав чисельні роз'яснення щодо запуску і роботи Бюро у форматі інтерв'ю на телебаченні та на популярних ютуб-каналах[12][13][14]. Має публікації щодо втрат держбюджету через нелегальний ігровий бізнес[15].

У 2023 році після низки корупційних скандалів в Міністерстві оборони України була ініційована зустріч Міністра оборони з представниками громадськості. В рамках цієї зустрічі була створена робоча група, яка напрацювала положення про створення Громадської антикорупційної ради при МО[16].

Політична діяльність[ред. | ред. код]

Член політичної ради партії «Демократична Сокира». Зона відповідальності: юридичний супровід, законотворчість, правозахисна діяльність[17].

Займався процесом реєстрації партії «Демократична сокира» у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Представляв юридичні інтереси партії під час оскарження у суді відмови Київської міської територіальної виборчої комісії щодо реєстрації політичної сили на виборах до столичної ради. В результаті Шостий апеляційний суд скасував рішення ТВК і дозволив реєстрацію кандидатів від партії[18].

В 2020 році балотувався від політичної партії «Демократична сокира» до Київської міської ради 9-го скликання. Не був обраний[19].

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У БЕБ закінчуються гроші. Бюро економічної безпеки переживає не лише чергову відставку керівництва, а й жорстку фінансову кризу. Звідки стільки проблем
  2. Захисти дисертацій
  3. Персони. Котов Тарас Олександрович
  4. КОТОВ ТКАЧЕНКО ЛО ФІРМ, ТОВ
  5. У військових немає зарплат! Чому цивільним не можна рахувати гроші військовослужбовців
  6. Тарас Котов, експерт
  7. Без лицензий и взяток. Какой рынок такси нам нужен(рос.)
  8. Сформована рада громадського контролю при БЕБ
  9. Рада громадського контролю БЕБ: які функції виконуватиме орган та які труднощі були з конкурсом
  10. Протокол засідання РГК № 7 від 18.07.2022
  11. Які вимоги висунули у МВФ до Бюро економічної безпеки
  12. БЕБ майже витратило бюджет 2023 року та звернулося до уряду за додатковим фінансуванням на сотні мільйонів
  13. Запустити БЕБ будь-якою ціною — Тарас Котов про Бюро економічної безпеки
  14. Коли перестануть доїти бізнес — Тарас Котов
  15. 22 381 грн на хвилину втрачає держбюджет через нелегальний ігорний бізнес
  16. Представники ДемСокири увійшли до робочої групи щодо створення антикорупційного дорадчого органу
  17. Тарас Котов
  18. «Демсокира» йде на вибори у Київраду — суд скасував заборону
  19. Котов Тарас Олександрович