Країна супергероїв. Дякуємо енергетикам (монета)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Країна супергероїв. Дякуємо енергетикам
Україна Україна
Номінал 5 гривень
Маса 16.54 г
Діаметр 35 мм
Гурт гладкий із заглибленим написом
Метал нейзильбер
Роки карбування 2023
Аверс
Аверс
Реверс
Реверс

«Країна супергероїв. Дякуємо енергетикам» пам'ятна монета номіналом 5 гривень, випущена Національним банком України, присвячена українським енергетикам.

Перша українська монета, яка має монетне, а не медальне співвідношення, тобто при обертанні монети по вертикальній осі верхня частина реверсу виявляється оберненою на 180 градусів. Іншими словами, верх аверсу збігається з низом реверсу.

Монету введено в обіг 26 вересня 2023 року. Вона належить до серії «Безсмертна моя Україно».

Опис та характеристики монети[ред. | ред. код]

Номінал грн. Метал Маса, грам Діаметр, мм. Якість
виготовлення
Гурт Тираж, штук
5 нейзильбер 16.54 35,0 спеціальний анциркулейтед гладкий із заглибленим написом 50 000

Аверс[ред. | ред. код]

На аверсі монети розміщено: у центрі на дзеркальному тлі розміщено стилізовану композицію, що символізує енергетичну систему України в образі символічного суцвіття соняшника, зліва від якого напис «УКРАЇНА», а справа  розташовано малий державний Герб України.[1]

Реверс[ред. | ред. код]

На реверсі монети розташований стилізований тризуб, який під час обертання монети трансформується в літеру «Е» і є першою літерою слів «енергія», «енергетика».

Співвідношення аверсу й реверсу[ред. | ред. код]

Монетне співвідношення аверсу до реверсу (180°)

Уперше в Україні викарбували монету, яка має монетне, а не медальне співвідношення. Щоб аверс і реверс залишалися вгорі, монету необхідно обертати не по вертикальній осі, а по горизонтальній. Однак про цю особливість в описі монети[2], запропонованому НБУ, не згадано. Навпаки, на промовідео НБУ[3] показано, що співвідношення медальне. Натомість пропонується повернути реверс на 90°, щоб перетворити тризуб на літеру «Е» («енергія», «енергетика»).

Гурт[ред. | ред. код]

Гурт монети — гладкий, із заглибленими, інверсно розташованими написами: позначенням номіналу монети — «П'ЯТЬ ГРИВЕНЬ», року карбування монети — «2023» та логотипу Банкнотно-монетного двору Національного банку України[4].

Автори[ред. | ред. код]

Вартість монети[ред. | ред. код]

НБУ реалізував монету за 98 грн.[6]

Фактична приблизна вартість монети, з роками змінювалася так[7]:

Рік 2023 2024
Ціна, грн. 207

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Національний банк України 26 вересня 2023 року ввів у обіг нову пам’ятну монету “Країна супергероїв. Дякуємо енергетикам!”. www.ukrinform.ua.
  2. Країна супергероїв. Дякуємо енергетикам. 26 вересня 2023. Архів оригіналу за 20 жовтня 2023. Процитовано 20 жовтня 2023.
  3.  Пам’ятна монета "Країна супергероїв. Дякуємо енергетикам!" на YouTube
  4. а б Каталог нумізматичної продукції. Національний банк України (укр.). Процитовано 17 жовтня 2023.
  5. НБУ присвятив енергетикам нову монету з серії «Країна супергероїв». Вечірній Київ (укр.). 27 вересня 2023. Процитовано 17 жовтня 2023.
  6. Нові пам’ятні монети від НБУ вже почали продавати: скільки коштують і де купити (фото). progroshi.news (укр.). 4 жовтня 2023. Процитовано 18 жовтня 2023.
  7. Монета Країна супергероїв. Дякуємо енергетикам 5 грн., ціна, графік і динаміка зміни ціни, опис, зображення. www.ua-coins.info. Процитовано 17 жовтня 2023.