Критозябрець аллеганський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Критозябрець аллеганський
Критозябрець аллеганський
Критозябрець аллеганський
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Земноводні (Amphibia)
Підклас: Безпанцерні (Lissamphibia)
Надряд: Батрахії (Batrachia)
Ряд: Хвостаті (Caudata)
Підряд: Cryptobranchoidea
Родина: Критозябрецеві (Cryptobranchidae)
Рід: Критозябрець (Cryptobranchus)
Leuckart, 1821
Вид: Критозябрець аллеганський
Cryptobranchus alleganiensis
Daudin, 1803
Поширення аллеганського критозябреця
Поширення аллеганського критозябреця
Синоніми
Salamandra alleganiensis
Urotropis mucronata
Menopoma fusca
Посилання
Вікісховище: Cryptobranchus alleganiensis
Віківиди: Cryptobranchus alleganiensis
EOL: 331124
ITIS: 173587
МСОП: 59077
NCBI: 43048
Fossilworks: 110601

Критозябрець аллеганський (Cryptobranchus alleganiensis) — єдиний вид земноводних роду Критозябрець родини критозябрецевих.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 55—75 см, з яких одна третина припадає на хвіст, вага 1,5—2,5 кг. Спостерігається статевий диморфізм: самиця більша за самця. Голова й тулуб доволі сплощені. Водночас досить масивні та товсті. На передніх сильних та коротких лапах 4 пальці, а на задніх — 5. З боків тулуба і краях задніх лап тягнеться хвиляста складка шкіри. Забарвлений у світло-сірий або бурий колір.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє швидкі поточні річки, але на дрібних, порожистих, кам'янистих місцях. Вдень, за винятком часу розмноження, лежить під камінням, вночі полює за хробаками, молюсками, раками, жабами і рибами. На поверхню піднімається рідко.

Парування відбувається наприкінці серпня — на початку вересня. У цей час самці будують гнізда під великими плоскими брилами або скелями у воді, привертаючи увагу самиць. У нього зовнішнє запліднення: самець поливає яйця насіннєвий рідиною в момент їх відкладання в гніздо. Самець зазвичай лежить в гнізді серед яєць, охороняючи їх, повернувши голову до виходу з гнізда. Самиця відкладає 300—450 яєць у вигляді довгих, переплутаних між собою шнурів. Іноді в одне гніздо відкладають яйця 2—3 самиці. Яйця блідо-жовті діаметром 6 мм (з оболонкою 17—20 мм). Розвиток яєць продовжується 68—84 дня. Личинка при появі завдовжки близько 3 см. У неї вже є короткі, але товсті лапи, сильний хвіст з плавниковими складками і добре розвинені зовнішні зябра. Личинки втрачають зябра у віці близько 1,5 року, досягаючи розмірів 10—13 см.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у східних штатах США.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Petranka, James W. (1998) Salamanders of the United States and Canada, Washington and London: Smithsonian Institution Press.