Культурно-історична комісія ВУАН

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Культурно-історична комісія ВУАН (або комісія для дослідження примітивної культури й її пережитків в українському побуті та фольклорі) — науково-дослідна установа в складі Історичної секції ВУАН, що діяла протягом 19241934 рр.

Заснована М. Грушевським улітку 1924 р. Разом із Комісією історичної пісенності та Кабінетом примітивної культури при Науково-дослідній кафедрі історії України при ВУАН утворювала Асоціацією культурно-історичного досліду.

Науковим співробітником комісії була К. Грушевська, в роботі брали участь: В. Денисенко, К. Квітка, Ф. Колесса, В. Кравченко, Ф. Савченко, Л. Шевченко, а також кореспонденти на місцях.

Проводилися історично-культурні дослідження окремих районів України, за допомогою порівняльної етнології вивчалися найстаріші соціальні форми, не освітлені історичними пам'ятками.

Спільно з Асоціацією культурно-історичного досліду комісія видавала протягом 19261929 рр. часопис «Первісне громадянство та його пережитки на Україні», що мав 8 книжок, 12 випусків.

Комісія історичної пісенності та кабінет примітивної культури були приєднані до культурно-історичної комісії ВУАН 1930 р.

Комісія припинила свою діяльність 1934 р.

Література[ред. | ред. код]

  • Діяльність Історичної секції Всеукраїнської академії наук та зв'язаних з нею історичних установ Академії в році 1926. — К., 1928
  • Діяльність Історичної секції Всеукраїнської академії наук та зв'язаних з нею історичних установ Академії в році 1927. — К., 1928
  • Наукові установи та організації УСРР. — Х., 1930
  • Матяш І. Катерина Грушевська: Життєпис, бібліографія, архіви. — К., 1997
  • Історія Національної академії наук України. 1929—1933: Документи і матеріали, т. 3. — К., 1998

Джерела[ред. | ред. код]