Куцевалов Валерій Віталійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Куцевалов Валерій Віталійович
Валерій Куцевалов
Народився 12 жовтня 1961(1961-10-12) (62 роки)
Берлін, Німеччина
Громадянство Україна
Діяльність музикант
Нагороди
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня
Народний артист України Заслужений діяч мистецтв України

Валерій Віталійович Куцевалов народився в [джерело?], Берлін, Німеччина) — український музикант, організатор і керівник ряду творчих колективів. Народний артист України (2017)[1].

Біографія[ред. | ред. код]

Закінчив середню школу № 12 (Польща) та музичну школу № 5 (Польща). Навчаючись в школі № 78 м. Києва, вступив до дитячого духового зразкового оркестру. Усе дитинство був музикантом у різних духових та джазових оркестрах, а пізніше створив і був керівником багатьох творчих колективів України.

Виступав у складі гуртів «Пульсар», «Кросс», створив гурт «Візит». Вже за часів незалежної України популярною стала зроблена «Візитом» разом з Оксаною Хожай обробка української народної пісні «При долині кущ калини»[2].

Лауреат Всесоюзного Фестивалю популярної музики.

Освіта вища — Менеджмент організацій (Київський національний університет культури і мистецтв).

Працював на Київському заводі «Арсенал»; в ВТО «Укрголовпостачсистема», у Київській філармонії. 1993 р. — Генеральний директор Продюсерського центру «Україна — Фестиваль»; з 2000 року — Директор Українського молодіжного центру, та Член Національної Ради з питань молодіжної політики при Президентові України. Член Президії Асоціації розвитку авіації України.

  • 2001-2011 рр. — Радник Міністра внутрішніх справ України.
  • з 2001 року — Голова та керівник Всеукраїнської Молодіжної Громадської Організації "Україна Фестиваль"
  • З 2002 року — в системі Міністерства культури України:
  •  — Генеральний директор Українського державного центру культурних ініціатив;
  •  — Генеральний директор — художній керівник Державного підприємства «Укрдержконцерт»;
  •  — Генеральний директор Державного підприємства «Український державний центр мистецтв»;
  •  — Директор Казенного підприємства «Державний гастрольно-концертний центр України»;
  •  — Директор та Художній керівник Державного комерційного підприємства «Український культурний центр».
  • з 2012 року - Головний режисер Національного заслуженого академічного українського народного хору України імені Г. Г. Верьовки.
  • з травня 2016 року - Радник Міністра культури України

Автор близько 150 заходів. Основні:

  • Телемарафони «Пам'ять»,
  • Естафети пам'яті і Слави «Через всю Україну»;
  • Всеукраїнські благодійні тури «Молодь — наше майбутнє!» (дитячі будинки, школи — інтернати та колонії для неповнолітніх);
  • Автор проекту святкування Дня Військово — Морських Сил України (м. Севастополь, 1999-2013 рр.); З 2014 року в м. Одеса;
  • Гала — концертів під час проведення Гуморини в м. Одесі;
  • Керівник і організатор культурних спецзаходів під час проведення саммітів за участю Президентів та Прем'єр-міністрів різних країн;
  • Художній керівник Державних свят; вітчизняних та міжнародних фестивалів, днів Української культури і мистецтв в Європі, Ізраїлі, Японії, Бразилії та багатьох інших країнах світу.

Є автором та Генеральним продюсером Загальнонаціональної акції «Зірка України» (Алея Зірок, м. Київ), де Голова Вищої Академічної Ради - Перший Президент України Леонід Макарович Кравчук.

У 2007 році організував і провів всесвітній конкурс молодих виконавців в м. Ейлат (Ізраїль), де був обраний Президентом цього заходу (засновники ПЦ «Україна-Фестиваль» та телеканал «Ізраїль+»).

Художній керівник Всеукраїнських державних заходів «Новий рік зустрічає нове тисячоліття» (Палац спорту) та «З Днем народження, молода Країно!» (Співоче поле). Художній керівник урочистого заходу з нагоди інавгурації Президента України (Національний заповідник «Софія Київська»), Урочистої церемонії підняття Державного Прапора України (Софійська площа), Культурно-мистецької акції «Молитва за Україну» (Національний заповідник «Софія Київська»).

Як художній керівник працює з провідними колективами і виконавцями України, далекого та близького зарубіжжя в різних жанрах: академічному, молодіжному, модерному, естрадному та ін.

Завдяки його досвіду, творчості та допомоги на ранній стадії відбулися такі відомі артисти, як: Віктор Павлік, Лері Вінн, Гарік Кричевський, група «Х-Президенти», Микола Трубач та інші, а декілька років на контракті в ПЦ «Україна-Фестиваль» працював відомий співак Олексій Глизін.

У 1999 р. Указом Президента України В. В. Куцевалову присвоєно почесне звання Заслужений діяч мистецтв України,

В 2010 р. нагороджений Орденом "За заслуги" ІІІ ст.,

в 2017 р. Указом Президента України присвоєно почесне звання Народний артист України

Має низку відомчих нагород.

Багато років займається благодійною діяльністю з дітьми-сиротами, в тому числі з ліцеїстами — сиротами МВС України.

З 2015 року є Головою оргкомітету Фестивалів-конкурсів "Україна збирає таланти" та "Сузір'я талантів в Україні". З червня 2022 року Голова Наглядової ради Національного Президентського оркестру України.

Має двох синів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Указ Президент України від 28 червня 2017 року № 168/2017 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Конституції України». Архів оригіналу за 11 грудня 2017. Процитовано 5 липня 2017.
  2. КМ Студія (27 вересня 2006). Архів оригіналу за 1 квітня 2016. Процитовано 5 квітня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]