Лост-Сіті (метеорит)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лост-Сіті
Розріз метеорита
Тип хондрит
Клас H5
Країна США
Регіон Лост-Сіті, Оклахома
Дата падіння 3 січня 1970

Лост-Сіті' (англ. Lost City) — кам'янистий метеорит, що відноситься до олівін-бронзитових хондритів групи H5, впав 3 січня 1970 року поблизу міста Лост-Сіті, штат Оклахома, США. Проліт метеорита Лост-Сіті був першим прольотом боліді в Сполучених Штатах, зафіксованим камерами Прерійної метеоритної мережі. На місці падіння знайдено чотири уламки метеорита загальною масою 17 кг. Найбільший екземпляр важив 9,8 кг.

Спостереження падіння боліда

[ред. | ред. код]

3 січня 1970 року чотири станції Прерійної метеоритної мережі (Hominy OK, Woodward OK, Pleasanton KS і Garden City KS) одночасно сфотографували трек боліда[1]. Болід було видно приблизно дев'ять секунд. Він також супроводжувався звуковим ударом[2]. Аналіз фотографій показав, що метеорит міг приземлитися в районі на схід від міста Лост-Сіті. Це був перший випадок у США, коли було отримано одночасні фотографії боліда з кількох точок спостереження, що дозволило розрахувати траєкторію та визначити зону пошуку на землі.

Пошук метеоритів

[ред. | ред. код]

Через шість днів Ґюнтер Шварц, польовий менеджер Прерійної метеоритної мережі, пішов до школи Лост-Сіті, щоб розпитати, чи хтось бачив або чув щось про падіння метеорита. Технік та водій автобуса на ім'я Ісаак Гіффорд розповів вченому, що бачив болід, коли полював на єнота. Гіффорд відвів Шварца на місце, де він полював, і показав, де він бачив болід. Пішовши в цьому напрямку, Гіффорд і Шварц незабаром виявили метеорит[3]. Шварц так описував свої враження від знахідки: «Раптом на дорозі виявився чорний камінь, і я поцікавився, що він там робить, і пішов подивитися на нього. А потім у вас трапляється істерика. Тільки подумайте про те, наскільки мізерні шанси знайти його там. Фантастика».

Три додаткові менші уламки метеорита були знайдені пізніше, — 17 січня фрагмент вагою 272 грамів, 2 лютого вагою 6,6 кілограми, і 4 травня вагою 640 грамів, — всі в межах півмилі від Лост-Сіті[4]. Метеорит міста виявився хондритом типу H5[2].

Реконструкція орбіти метеороїда

[ред. | ред. код]

Фотографії Прерійної метеоритної мережі дозволили реконструювати орбіту метеорита, дійшовши висновку, що він прийшов з головного поясу астероїдів[5].

Література

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б McCrosky, R.E. та ін. (August 1971). Lost City Meteorite: Its recovery and a comparison with other fireballs. Special Report. Smithsonian Astrophysical Observatory. 336. archived copy.
  2. а б Lost City. The Meteoritical Society.
  3. [title missing]. The Daily Oklahoman. 15 січня 1970. с. 7.
  4. McCrosky, R.E. та ін. (August 1971). Lost City Meteorite: Its recovery and a comparison with other fireballs. Special Report. Smithsonian Astrophysical Observatory. 336. archived copy.
  5. Smithsonian National Museum of Natural History.
  6. [untitled photograph reference]. Pisgah Astronomical Research Institute.