Лугайд мак Кон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лугайд мак Кон
Діяльність монарх
Посада Верховний король Ірландії
Мати Sadb ingen Chuinnd
Брати, сестри Éogan Mórd
Діти Fothad Cairpthechd і Fothad Airgthechd

Лугайд мак Кон (давньоірл. Lugaid mac Con) — верховний король Ірландії. Роки правління: 173203 роки н. е. (за хроніками Джеффрі Кітінга) або 195–225 роки н. е. (згідно з «Книгою Чотирьох Майстрів»). Його батько — Макніа Лугдах Мак (Macnia Lugdach Mac), мати — Садб інген Хунь (Sadb ingen Chuinn) — дочка колишнього верховного короля Ірландії Конн Сто Битв. Лугайд мак Кон належав до династії Корку Лойгде (Corcu Loígde), клану Дайріне (Dáirine).

Прихід до влади[ред. | ред. код]

Після смерті Макніа, Садб одружилась з Айлілем Ауломом (давньоірл. Ailill Aulom) — королем Манстера, а Лугайд мак Кон став його прийомним сином. Епітет «мак Кон» перекладається як «син пса». Це прізвище він одержав внаслідок виховання в домі Еліора Дерга (Eloir Derg), який йому став названим батьком. Лугайд мак Кон і його зведені брати проти волі Айліля були союзниками Немеда мак Скройбкенна — короля Мунстера, який вбив колишнього верховного короля Ірландії Конайре Коема в битві під Грутіне. Під час правління верховного короля Ірланді Арта мак Куна (Арта Оенфера) сини Конайре перемогли і вбили Немеда мак Скройбкенна в битві під Кенфебрат. Лугайд був поранений в бою і висланий з Ірландії його прийомним батьком. Кілька років він був у вигнанні в Британії. Там він уклав спілку з одним з місцевих королів бритів Бенне Брітом і повернувся в Ірландію з армією іноземців. Відбулась битва під Маг Мукріме в Коннахті. Лугайд мак Кон переміг в битві і вбив верховного короля Ірландії Арта Оенфера мак Куна (Арта Самотнього) і зайняв престол верховних королів Ірландії.

Правління і смерть[ред. | ред. код]

Лугайд мак Кон правив протягом тридцяти років, доки не був усунутий від влади Кормак мак Артом — сином Арта Самотнього, після того як Лугайд вчинив незаконні дії щодо стад овець, які належали Беннайд. Лугайд мак Кон втік у Манстер і спробував примиритися зі своїми родичами. Але його прийомний батько — Айліль Аулом, який досі був живий, не пробачив йому вбивство свого сина Еогана Мора і вкусив його отруйним зубом коли вони обнялися. Потім Айліль відправив філіда Ферхеса мак Комайна (давньоірл. Ferches mac Commáin) довершити помсту. Ферхес знайшов Лугайда помираючим — він стояв притулившись спиною до священного каменя і пробив його списом. Кормак мак Арт не зміг скористатися цим і зайняти трон ірландських королів. Він змушений був тікати в Коннахт, а трон верховних королів зайняв король Ольстера Фергус Дубдетах.

Нащадки[ред. | ред. код]

Донині живуть нащадки короля Лугайд мак Кон — це люди з кланів О'Дрісколл, О'Леаріс, Коффейс, Флінс (давньоірл. O'Driscoll, O'Learys, Coffeys, Hennessys, Flynns) з графства Корк.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. O'Donovan J. (ed.) The Genealogy of Corca Laidhe // Miscellany of the Celtic Society. — Dublin, 1849.
  2. Stewart Macalister R. A. (ed. & trans.) Lebor Gabála Érenn. The Book of the Taking of Ireland. Part V // Irish Texts Society, 1956. — 337 p.
  3. Keating Geoffrey. Foras Feasa ar Éirinn. V. 1. — P. 41-42.
  4. Annals of the Four Masters. — P. 186–225.
  5. Myles Dillon (ed. and trans.) The Death of Mac Con // Publications of the Modern Language Association of America. — 1945. — V. 60. — P. 340 — 45.
Попередник:
Арт Оенфер
Верховний король Ірландії
173203
Наступник:
Фергус Дубдетах