Лусконогові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Лусконогові
Лусконіг звичайний
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Інфраряд: Геконоподібні (Gekkota)
Клада: Pygopodomorpha
Надродина: Pygopodoidea
Родина: Лусконогові (Pygopodidae)
Boulenger, 1884
Вікісховище: Pygopodidae

Лусконогові[1] (Pygopodidae) — родини плазунів з підряду Ящірки. Має 2 підродини, 7 родів та 37 видів.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цієї родини коливається від 12 до 75 см. Шкіра має червонуватий, коричнюватий, оливковий колір з поздовжніми темними плямами Тулуб нагадує змію. Також за зовнішнім виглядом лусконогови нагадують змій. У них відсутні передні та є значна редукція задніх кінцівок, які закінчуються кігтями у вигляді лускатих виростів. Звідси й походить назва всієї родини. В деяких випадках задні кінцівки також відсутні. Вони не мають кістяних скроневих дуг. Хребці напередвогнуті. Тулуб вкрито однорідною черепицеподібною лускою. Луска на голові переходить у більш великі симетрично розташовані щитки. У лусконогових надзвичайно довгий хвіст, який є дуже ламким. Після відпадання він не відростає до попереднього розміру. Зіниці у представників цієї родини вертикальні, які захищені прозорими повіками. Зовнішній вушний отвір малопомітний або зовсім зарослий шкірою. У багатьох видів позаду анального отвору є особливі мішечки з невеликими шкірними китицями.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Живе серед невеликою рослинності, серед дрібного каміння. Часто ховається у термітниках. також здатні рити довгі нори. Активні у присмерки або вночі. Живляться дрібними безхребетними, комахами, невеликими ящірками.

Це яйцекладні ящірки. Відкладають до 2 яєць. Це дуже комунальні тварини, тому декілька лусконогів відкладають свої яйця в 1 кублі. Бували випадки, коли накопичувалося до 30 яєць.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкають в Австралії, Індонезії та на о.Нова Гвінея.

Підродини й роди[ред. | ред. код]

  • Підродина Лусконогові

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Маркевич, О. П. Номенклатура // Маркевич О. П., Татарко К. І. Російсько-українсько-латинський зоологічний словник. — Київ : Наук. думка, 1983. — С. 268.

Джерела[ред. | ред. код]