Луцій Доміцій Доміціан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Доміцій Доміціан
Імператор (узурпатор)
Попередник Діоклетіан і Максиміан
Наступник Ахіллей
Біографічні дані
Народження 3 століття
Александрія
Смерть 297
Александрія, Єгипет
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Луцій Доміцій Доміціан (лат. Lucius Domitius Domitianus; пом. 297, Александрія), іноді Доміціан IIIузурпатор, що в 297 році за правління римських імператорів Діоклетіана та Максиміана на певний час захопив владу в Єгипті[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

Про походження та родину Доміціана нічого не відомо. Можливо, він служив префектом Єгипту до того, як проголосив себе імператором, хоча жоден відомий документ не дає на це ясної відповіді[1].

Відомо, що 297 року Доміціан підняв повстання проти тодішніх імператорів Діоклетіана та Максиміана. Провідною причиною повстання могла стати нова податкова реформа. Претензії Доміціана на престол підтверджуються нумізматичними та папірологічними джерелами.

Доміціан помер у грудні того ж року, коли Діоклетіан вирушив до Єгипту задля придушення повстання. Аврелій Ахіллей, який обіймав посаду коректора та був відповідальний за захист Александрії, після смерті Доміціана теж проголосив себе імператором. Діоклетіану вдалося відвоювати місто лише в березні 298 року.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Craven, Maxwell (2019). The Imperial Families of Ancient Rome (англ.). Fonthill Media. с. 401. Архів оригіналу за 17 травня 2021. Процитовано 17 травня 2021.