Мала Перевальська залізниця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мала Перевальська залізниця
Загальна інформація
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Місто Перевальськ
Адреса Парк імені Воровського
Відкрита 1965
Закрита не відомо
Протяжність 1,2 км
Станції Спортивна, Паркова
Рухомий склад електровоз,
три саморобних пасажирських вагони (на базі шахтних пасажирських вагонеток)

Малá Перевáльська залізни́ця — колишня залізниця в місті Перевальську Луганської області.

Історія[ред. | ред. код]

Неодноразово траплялися уривчасті згадки про існування у 1960-ті роки дитячої залізниці в місті Перевальську Луганської області. Але достовірність цих відомостей завжди викликала деякі сумніви. По-перше, не вдавалося знайти ніяких документальних свідоцтв. По-друге, вже було достеменно відомо про відкриття у 1968 році дитячої залізниця в місті Алчевську. Одного погляду на карту достатньо, щоб помітити, Комунарськ (нині — Алчевськ) і Перевальськ — міста-супутники.

У 1960-ті роки відстань між ними було всього кілька кілометрів, а зараз вони вже практично злилися воєдино. Важко повірити в те, що в один і той же час на відстані декількох кілометрів один від одного могли бути побудовані одразу дві дитячі залізниці. Саме тому, в Перевальську тривалий час взагалі не згадувалася про Малу Перевальську залізницю.

Першим серйозним підтвердженням дивного факту існування другої дитячої залізниці стала стаття, опублікована в обласній газеті «Луганська правда» 24 вересня 1965 року — майже за три роки до відкриття дитячої залізниці у Комунарську.

Мала Перевальська залізниця була спроєктована і побудована фахівцями тресту «Комунарськвугілля». Цим і пояснюється відсутність спогадів про залізницю в офіційних списках Міністерства шляхів сполучення. Керували будівництвом начальник служби колії А. Я. Бондаренко і начальник служби зв'язку вантажно-транспортного управління тресту І. Г. Шрамко. Для підготовки юних залізничників був створений гурток під керівництвом ревізора служби безпеки руху Ю. М. Ткаченка.

Інфраструктура[ред. | ред. код]

Мала Перевальська залізниця протяжністю 1,2 км проходила по периметру парку імені Воровського. Перша станція — Спортивна, ймовірно, розташовувалася у південній частині парку, неподалік від головного входу стадіону «Шахтар», а друга станція — Паркова, могла перебувати десь біля Палацу культури імені Воровського.

Рухомий склад[ред. | ред. код]

Потяг Малої Перевальської залізниці складався з трьох саморобних вагонів, які побудовані на базі шахтних пасажирських вагонеток. Потяг прямував під електровозом (можливо акумуляторним), також перероблений з шахтного.

Закриття залізниці[ред. | ред. код]

Існували плани подовження залізниці до 4 км. На жаль, їх реалізувати невдалося. Та й взагалі, про подальшу долю залізниці не відомо.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Малахов В. Мала Перевальська залізниця // «Луганская правда». — 24.09.1965 (рос.)