Мала Садова вулиця (картина)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Мала Садова»
Автор Семенов Олександр Михайлович
Час створення 1979
Розміри 70×60 см
Матеріал полотно, олійні фарби
Техніка Олійний живопис
Місцезнаходження приватна збірка (Росія)

«Мала Садова»картина російського радянського художника Олександра Михайловича Семенова (1922-1984), на котрій автор подав вид на Малу Садову вулицю в Ленінграді кінця 1970-х років.

Сюжет[ред. | ред. код]

У створі вулиці на картині видно Невський проспект, за ним площа Островського з Катерининським сквером і пам'ятником Катерині II (скульптори М. О. Микешин, М. А. Чижов, архітектори В. А. Шретер, Д. І. Грімм). На задньому плані видно величний фасад Александрінського театру (архітектор Карл Россі) з колонадою, портиком і квадригою Аполлона на аттику головного фасаду. Рожевий будинок з башточкою на розі Малої Садової (будинок 3) і Невського проспекту (будинок 54) відомий як будинок, в якому було фотоательє Карла Булли.

Ліворуч на протилежному боці Малої Садової (будинок 8) і Невського (будинок 56) видно Будинок торгового товариства «Брати Елисеєви» ( архітектор Г. В. Барановський). У 1999 році після завершеної реконструкції вулиця Мала Садова була перетворена в пішохідну зону. Вулицю замостили плиткою, прибравши поділ на тротуари і бруківку, побудували фонтан - каскад «Обертова куля», поставили лави та освітлювальні ліхтарі. Таким чином, картина А. Семенова дає уявлення про нині втрачений вигляді однієї з найкрасивіших вулиць Петербурга-Ленінграда.

Історія[ред. | ред. код]

Картина «Мала Садова» написана Семеновим в найкращий період кар'єри, за п'ять років до смерті художника.


Вперше робота експонувалася 1987 року на посмертній виставці творів А. М. Семенова в залах Ленінградського Союзу художників, показаної потім у містах Ленінградської області.[1] У середині 1990-х картина «Мала Садова» була показана на виставках «Ленінградські художники. Живопис 1950-1980 років» (1994, Виставковий центр Петербурзького Союзу художників)[2], «Живопис 1940-1990 років. Ленінградська школа» (1996, Меморіальний музей М. А. Некрасова).[3] Петербурзькі газети «Невське час», «Зміна», що висвітлювали виставки, помістили у своїх статтях репродукції картини «Мала Садова» Олександра Семенова.[4][5]

На початку 1980-х репродукція картини «Мала Садова» була надрукована державним видавництвом «Художник РРФСР» для масового поширення в СРСР. У 2005 американська компанія Soicher-Marin, Inc. випустила постер із зображенням картини Семенова «Мала Садова», що поширювався в США і по всьому світу. У 2007 році картина «Мала Садова» Олександра Семенова була відтворена у книзі «Невідомий соцреалізм. Ленінградська школа». Також вона була обрана видавцями для винесення на суперобкладинку цього альбому.[6]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Александр Михайлович Семёнов. Выставка произведений. Л., 1987.
  2. Ленинградские художники. Живопись 1950—1980 годов. Каталог. СПб., 1994. С.4.
  3. Живопись 1940—1990 годов. Ленинградская школа. Выставка произведений. СПб., 1996. С.4.
  4. Цыганов А. Чтобы собирать такие картины, надо быть немного романтиком // Невское время. 1996, 13 марта.
  5. Федоров С. Весна в городе и натюрморт с вербами // Смена. 1996, 6 марта.
  6. Иванов С. В. Неизвестный соцреализм. Ленинградская школа. СПб., 2007. С.56.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]