Манакін-червононіг гострохвостий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Манакін-червононіг гострохвостий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Манакінові (Pipridae)
Рід: Манакін-червононіг (Chiroxiphia)
Вид: Манакін-червононіг гострохвостий
Chiroxiphia lanceolata
(Wagler, 1830)

Посилання
Вікісховище: Chiroxiphia lanceolata
Віківиди: Chiroxiphia lanceolata
ITIS: 559190
МСОП: 22701074
NCBI: 296741

Манакін-червононіг гострохвостий[2] (Chiroxiphia lanceolata) — вид горобцеподібних птахів родини манакінових (Pipridae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений уздовж тихоокеанського узбережжя крайньої південно-західної частини Коста-Рики і Панами (включаючи острови Койба і Себако), на півночі Колумбії вздовж карибського узбережжя і на півночі Венесуели північніше від річки Оріноко (включаючи острів Маргарита). Мешкає на середніх і верхніх рівнях підліску вологих лісів, особливо на частково зріджених ділянках; на відкритих ділянках трапляється на ділянках з високим вторинним поростом.

Опис[ред. | ред. код]

Птах завдовжки 13,5 см, вагою від 17,5 до 19 г. Обидві статі мають два подовжених центральних хвостових пір'я. Переважна частина оперення самця чорного кольору, з подовженим пір'ям на потилиці у вигляді короткого гребеня, малиново-червоного кольору; спина яскраво-блакитна, а низ з тьмяним зеленуватим відтінком. Райдужка коричнева, дзьоб чорний, а лапки помаранчеві. У самиці верхня частина тіла і оперення грудей оливково-зелені; горло сірувато-оливкове, а черевце від жовтуватого до сіруватого.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Живиться плодами та ягодами. Самці проводять групові покази, щоб привабити самиць до спаровування, а два самця співпрацюють один з одним, танцюючи перед самицею, яка спостерігає за ними. Танець складається з простого стрибка вгору і вниз з жердини. Гніздо будує самиця на дереві у формі чаші. Вона відкладає два яйця кремового кольору з коричневими плямами і висиджує їх 20 днів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Chiroxiphia lanceolata: інформація на сайті МСОП (версія 2021.3) (англ.) 16 червня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]