Марілу Падуя

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марілу Падуя
Країна  Мексика
Місце проживання Ixtapalucad[1]
Діяльність domestic workers' rights activist, прислуга
Членство SINACTRAHOd[2]

Марілу Падуя, повне ім'я Марія — де — ла — Лус Падуя — мексиканська активістка із захисту прав людини, Генеральний секретар[3] і секретар з гендерних прав людини в Національній спілці домашніх службовців — організації, діяльність якої спрямована на захист прав прислуги у Мексиці. Вона відповідає за програму працевлаштування в профспілці[4]. Марілу керувала кампанією «Голоси захисників», яка створювала прес-релізи та іншу інформацію для засобів масової інформації з метою тиску на владу, щоб вони реагували на пандемію COVID-19 з дотриманням прав людини[5].

Раннє життя[ред. | ред. код]

Коли Марілу Падуя була молодою дівчиною, її матір, яка працювала в Мехіко, була звинувачена у розбої, заарештована та допитана поліцією. Цей негативний факт кардинально вплинув на подальше її життя. Марілу почала працювати в Національній спілці домашніх службовців. Ця профспілка створена для захисту прав майже 2,4 млн людей, що працюють прислугою[3].

Активізм[ред. | ред. код]

Падуя спочатку працювала прислугою у домогосподарстві, де доглядала дітей. Після того, як вона вступила до Національної спілки домашніх службовців була обрана секретарем профспілки з питань гендерних питань та захисту прав людини. Крім того, вона відповідала за програму працевлаштування[4]. Потім Марілу була обрана Генеральним секретарем профспілки, керуючи всією організацією[5]. Профспілка бореться за покращення прав та умов праці прислуги. Для цього, надається допомога з оформлення трудових договорів, соціального забезпечення,[3] оформлення відпусток та обов'язкових відпускних виплат. Профспілкою керують жінки, що працюють прислугою. Це єдина профспілка в Мексиці, якою 100 % керують жінки. Падуя сподівається в майбутньому, що прислузі не доведеться відстоювати власні права. Натомість, домашню прислугу будуть наймати, як співробітників інших галузей.[6]

Під час пандемії COVID-19 Падуя намагалася висвітлити проблеми, з якими стикалися працівники прислуги. Вона збирали приклади несправедливого або небезпечного поводження з боку роботодавців в умовах карантинних обмежень. Найбільшою проблемою стала відсутність засобів індивідуального захисту для захисту від хімічних речовин, що використовуються для дезінфекції та прибирання, відсутність гарантії роботи[7]. В умовах пандмеії багато хто з прислуги втратив роботу в 2020 році, включаючи Падую та її чоловіка[3]. Також не вирішується питання оплати понаднормового часу для виконання нових обов'язків, пов'язаних з пандемією COVID-19. Прислуга також вимушена догляду за дітьми, які більше не відвідують школу, а навчаються дистанційно[7].

Падуя також виступає за більшу участь жінок у прийнятті рішень та збільшення представництва жінок на керівних посадах[3].

Нагороди[ред. | ред. код]

У 2020 році Падуя була визнана Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини регіональним лідером з питань захисту прав людини та, зокрема, кампанії «Голоси захисників»[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://web.archive.org/web/20220918093710/https://empleojustoencasa.org/lo-nuevo-detalle.html?code=1485RD8H
  2. https://web.archive.org/web/20210921021012/https://www.wiego.org/victories-domestic-workers-mexico-city
  3. а б в г д International Women’s Day: Five women human rights leaders demand a more equal post-pandemic world. www.ohchr.org (амер.). Office of the High Commissioner for Human Rights (UN Human Rights). 3 березня 2021. Архів оригіналу за 3 March 2021. Процитовано 31 березня 2021.
  4. а б MARILU PADUA ORIHUELA – Méxicos Posibles (ісп.). Архів оригіналу за 17 травня 2021. Процитовано 31 березня 2021.
  5. а б в Mexico: Marilú Padua chosen by the UN as a human rights defender. Domestic Workers at the Front-Lines. № 37. IDWF. 14 серпня 2020. Архів оригіналу за 15 березня 2021. Процитовано 10 березня 2021.
  6. (or [@UNHumanRights] (5 березня 2021). Maria de Luz Padua is fighting for better conditions and rights of domestic workers in Mexico. She dreams of a day when she and other domestic workers don't have to ask what their rights are. #IStandWithHer #IWD2021 #GenerationEquality (Твіт). Geneva, Switzerland. Архів оригіналу за 5 березня 2021. Процитовано 17 березня 2021 — через Твіттер.
  7. а б Rangel, Luz (20 березня 2020). Trabajadoras del hogar no son inmunes [Domestic workers are not immune]. Mas Reformas Mejor Trabajo (ісп.). Архів оригіналу за 15 березня 2021. Процитовано 10 березня 2021.