Медаль «Для турецьких військ»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Медаль «для турецьких військ»
Медаль для турецких войск
Країна Російська імперія
Тип Медаль
Вручається: Військовики Османської імперії
Підстава перебування на Босфорі разом з російським загоном
Статус Не вручається
Нагородження
Параметри 28 мм,
золото, срібло
Засновано: 10 травня 1833
Нагороджено: 168 золотих медалей
2265 срібних медалей
Нагороджені:
Черговість

CMNS: Медаль «Для турецьких військ» у Вікісховищі

Медаль «Для турецьких військ» — державна нагорода Російської імперії, призначена для османських солдатів і офіцерів, які перебували в одному таборі з російським допоміжним корпусом на Босфорі в 1833 році.

Медаль заснована 10 травня 1833 року указом Миколи I. Указ про заснування був повідомлений військовим міністром О. І. Чернишовим міністру фінансів Є. Ф. Канкріну. Медаль мала два основні варіанти — золота та срібна.

Порядок нагородження

[ред. | ред. код]

Нагороджувалися цією нагородою військові Османської імперії, які були присутні на Босфорі під час перебування там російського десантного загону в таборі «Гаух-Кер-іскелессі» (Султанська пристань). Срібними медалями нагороджувалися нижні чини, золотими — офіцери і генерали. Вісім золотих медалей, прикрашених діамантами, було вручено найбільш високопоставленим нагородженим.

Опис медалі

[ред. | ред. код]

Медалі зроблені з золота і срібла. Діаметр 28 мм. На лицьовій стороні медалі зображений вензель Миколи I, увінчаний великою імператорською короною. Зображення хреста на короні було дуже малим. На зворотному боці дата «1833», оточена лавровим вінком.

На Санкт-Петербурзькому монетному дворі було викарбовано 2265 срібних і 168 золотих медалей, з них 8 медалей було прикрашено діамантами.

Медаль має вушко для кріплення до стрічки. Носити медаль слід на грудях. Стрічка медалі — Олександрівська (червоного кольору, як і прапор Османської імперії).

Срібна медаль

Файл:Medal "For turkish army", silver, averse.jpg Аверс медалі,
Вензель імператора Миколи I, увінчаний великою імператорською короною.
Файл:Medal "For turkish army", silver, reverse.jpg Реверс медалі,
Дата «1833», оточена лавровим вінком. Вище та нижче від дати горизонтальні рослинні орнаменти.

Примітки

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Чепурнов Н. И. Наградные медали Государства Российского. — Русский мир. — М., 2000. — С. 312. — 768 с. — ISBN 5-89577-024-X.(рос.)
  • Потрашков С. В. Награды СССР, России и Украины. — Книжный Клуб «Клуб Семейного Досуга». — Харьков, 2011. — С. 85. — ISBN 978-5-9910-1393-2.(рос.)
  • Кузнецов Александр Александрович, Чепурнов Николай Иванович. Наградная медаль. В 2-х томах. — Патриот. — М., 1992. — Т. 1 (1701-1917). — С. 141—143. — ISBN 5-7030-0452-7. (рос.)