Медалі Пошани (Японія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Медаль Пошани
яп. 褒章 (hōshō)
Країна Японія Японія
Тип медаль
Вручає: Кабінет Міністрів Японії
Статус вручається
Нагородження
Параметри срібна або золота (1887—1947), срібна (1955—2002), біметал (з 2003), діаметр 30 мм
Засновано: 7 грудня 1881
Перше: 1882
Нагороджено:

На 1993 рік:
з червоною стрічкою — 800
із зеленою стрічкою — 905
з жовтою стрічкою — 20 053
з пурпуроіою стрічкою — 2 405
з блакитною стрічкою — 32 247

з синьою стрічкою — 76 384[1]
Нагороджені:
Category:Recipients of the Medal of Honor (Japan) (0)
Черговість
Старша нагорода Орден Дорогоцінної корони[2]

CMNS: Медалі Пошани у Вікісховищі

Медалі Пошани (яп. 褒章, хо:сё:), що частіше називаються за відповідними муаровими орденськими стрічками Медаль Пошани з Пурпуровою стрічкою, Медаль з Синьою Стрічкою і т. д. — сімейство нагород (медалей), що присуджуються приватним особам за заслуги і досягнення в різних галузях суспільного життя, що складають молодший ранг системи державних орденів і медалей Японії[2].

Первинний статут нагороди був встановлений декретом Палати великої державної ради Японії «Статут Медалі Пошани» (яп. 褒章, хо:сьо) від 7 грудня 1881 року, що встановив її в трьох варіантах: з червоною, зеленою і блакитною орденськими стрічками (див. нижче). Згодом були введені ще три категорії нагородження (остання, «з пурпуровою стрічкою» — в 1955 році), а одна з первинних (із зеленою стрічкою) — скасована в 1950-х роках у зв'язку зі зміною громадських цінностей і знову введена в 2003 році з іншим формулюванням.

Церемонія нагородження Медалями Пошани проходить щорічно двічі на рік: 29 квітня (День Сьова, на честь дня народження імператора Хірохіто) і 3 листопада (День культури, початково святкувався як день народження Імператора Мейдзі).

Дизайн і складові частини нагороди[ред. | ред. код]

Для усіх категорій нагородження використовується єдиний дизайн медалі, відмінність проводиться за орденською муаровою стрічкою, що додається до неї. Історично використовувалися, принаймні, три різні дизайни медалі.

  • Зразок 1887 року (використовувався, принаймні, для медалі Пошани з жовтою стрічкою): Срібна або золота медаль з рельєфним зображенням на аверсі імператорської печатки, написи з двох кандзі 褒章 (горизонтально) і корабельної гармати. Обтягнута муаровою стрічкою орденська колодка — трикутної форми[3].
  • Зразок 1955—2002 років: Срібна медаль діаметром 30 мм з вертикальним рельєфним написом з двох кандзі 褒章, обрамлена двома гілками квітучої сакури; підвішується до муарової орденської стрічки відповідного кольору шириною 35 мм за допомогою срібного підвісу.
  • Зразок 2003 року: (введений постановою № 55 Секретаріату Кабінету Міністрів Японії від 1 травня 2003 року). Біметалічна медаль діаметром 30 мм з вертикальним рельєфним написом 褒章 на позолоченому диску діаметром 17 мм, обрамленому срібним кільцем діаметром 30 мм з рельєфом у вигляді пелюсток сакури; підвіс і орденська стрічка аналогічні.

«Орденські планки»[ред. | ред. код]

До медалей додаються аналоги орденських планок для носіння на лівій стороні грудей без самих медалей. У старому дизайні вони мали вигляд банта розміром 10,5 × 19,5 мм з відповідної орденської стрічки на шпильці, в новому — «розетки» діаметром 7 мм кольору відповідної орденської стрічки (аналогічно іншим орденам Японії).

Сертифікат нагороди[ред. | ред. код]

До медалі також додається сертифікат нагороди (яп. 褒章の記, Хо:сьо: но Кі) розміром 36,4 × 51.5 см із зображенням імператорської хризантеми і присудженої нагороди відповідно вгорі та внизу аркуша, з великою печаткою Кабінету міністрів, ім'ям нагородженого, описом нагородження та особистою печаткою глави Секретаріату Кабінету міністрів і прем'єр-міністра Японії.

Планки кратності[ред. | ред. код]

Зовнішні зображення
Сертифікат Медалі з Жовтою Стрічкою
21-кратно присуджена Медаль з Синьою Стрічкою

У разі неодноразового удостоєння лауреата Медаллю Пошани в тій самій категорії, додаткові присудження показуються срібними планками (яп. 飾版(銀), сьокунан-гін), поперечними прикріплюваними до стрічки (аналогічно Medal bars[en] в європейських системах нагород). При присудженні однієї й тієї ж нагороди понад 5 разів, п'ять срібних планок замінюються на одну фігурну золоту c зображенням квітучої сакури (яп. 飾版(金), сьокунан-кін). Найчастіше зустрічаються з медалями з синьою стрічкою за щедрі фінансові пожертви.

Інші форми нагородження[ред. | ред. код]

Статут нагороди передбачає її повну форму лише для прижиттєвого нагородження приватних осіб.

Компанії та організації, діяльність яких оцінюється на тому ж рівні, можуть отримати нагороду у формі почесної грамоти (яп. 褒状, Хо:дзё:), аналогічної сертифікату нагороди.

По смерті лауреата до нагородження його сім'я удостоюється так званого посмертного нагородження сім'ї померлого (яп. 遺族追賞, Ідзоку Цуйсьо:) у формі аналогічної почесної грамоти або цінного подарунка (як правило, срібної або дерев'яною чаші-«кубка» із зображенням імператорської печатки).

Різновиди по орденських стрічках[ред. | ред. код]

Медаль з червоною стрічкою[ред. | ред. код]

Червона стрічка

Уперше присуджена в 1882. Призначена для нагородження осіб, що ризикували своїм життям для порятунку життів інших. У 2005 медаллю був нагороджений 15-річний підліток за порятунок пасажирів тонучого автомобіля, ставши таким чином наймолодшим її лауреатом за багато років; у 2011 році нижня межа віку нагороджених знову зменшився — до 13 років.

Медаль із зеленою стрічкою[ред. | ред. код]

Зелена стрічка

Уперше присуджена в 1882. Спочатку призначалася для нагородження «дітей, онуків, дружин і слуг за видатні акти благочестя і шанобливості, а також тим, хто старанністю і завзяттям виконання своїх професійних обов'язків став зразком для наслідування».

Зміна громадських цінностей після Другої світової війни привела до його фактичного скасування після 1950; після 1955 це до деякої міри було компенсовано нагородженням Медаллю з жовтою стрічкою (див. нижче). Проте з 2003 року присудження цієї нагороди було відновлене, з новим формулюванням: «особам видатної моралі, що активно служать суспільству».

Медаль з жовтою стрічкою[ред. | ред. код]

Жовта стрічка

Введена імператорським декретом № 16 від 1887 року; розпорядженням кабінету міністрів № 4 від 1947 року скасована (з передачею її призначення під «зелену стрічку»; фактично останнє нагородження в старому форматі було в 1894[3]), відновлена в 1955. Призначена для нагородження приватних осіб, чия старанність і завзяття при виконанні своїх професійних обов'язків зробила їх публічними зразками для наслідування.

Медаль з пурпуровою стрічкою[ред. | ред. код]

Пурпурова стрічка

Наймолодша нагорода з цього сімейства, вперше присуджена в 1955. Призначена для нагородження приватних осіб, що зробили значний внесок в досягнення науки і мистецтва.

Медаль з блакитною стрічкою[ред. | ред. код]

Блакитна стрічка

Уперше присуджена в 1882. Призначена для нагородження приватних осіб, що здійснили значні досягнення задля громадського блага і служіння суспільству.

Медаль з синьою стрічкою[ред. | ред. код]

Синя стрічка

Уперше присуджена в 1919. Призначена для нагородження приватних осіб, що зробили видатні фінансові пожертви на народне благо. На відміну від інших медалей сімейства, на їхньому реверсі не вибивається ім'я нагородженого.

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 2.html Medals of Honor, page 2 [Архівовано 6 березня 2021 у Wayback Machine.](англ.) на сайті Imperial Japan Medals and Badges з посиланням на документ Eiten no Shiori, що видається нагородженим медаллю (у продаж не випускається).
  2. а б [[https://web.archive.org/web/20210223080411/https://www8.cao.go.jp/shokun/eiyaku.html Архівовано 23 лютого 2021 у Wayback Machine.] [Архівовано 23 лютого 2021 у Wayback Machine.] [Архівовано 23 лютого 2021 у Wayback Machine.] [Архівовано 23 лютого 2021 у Wayback Machine.] [Архівовано 23 лютого 2021 у Wayback Machine.] [Архівовано 23 лютого 2021 у Wayback Machine.] 勲章及び褒章の英訳名] = Система орденів і медалей Японії(англ.) на сайті Кабінету міністрів Японії.
  3. а б The 1887 Yellow Ribbon Medal of Honor [Архівовано 1 листопада 2017 у Wayback Machine.](англ.) на сайті Imperial Japan Medals and Badges

Посилання[ред. | ред. код]