Миколаївська громадська бібліотека

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Миколаївська громадська бібліотека
Країна: Україна Україна
Тип: Міський палац культури та урочистих подій
Розташування Миколаїв
Адреса 54001,
м. Миколаїв,вул. Спаська, 44
Заснована 1881 рік
Директор: Бондар Людмила Володимирівна

Миколаївська громадська бібліотека (нині Миколаївська обласна універсальна наукова бібліотека) — перша публічна бібліотека у місті Миколаєві. Відкрита зусиллями місцевої інтелігенції у 1881 р. Одна з найстаріших книгозбірень півдня України.

Історія будівлі[ред. | ред. код]

27 грудня 1894 р. бібліотека почала обслуговувати читачів у власному приміщенні по вул. Різдвяній, 6 (нині вул. Лягіна), ріг вул. Спаської. Сьогодні у цьому будинку знаходиться міський Палац культури та урочистих подій, він є пам'яткою архітектури ХІХ століття. Будівля була побудована за проектом голови міського Архітектурного комітету Є. А. Штукенберга. У фондах Миколаївського обласного краєзнавчого музею до цього часу зберігається оригінал проекту планування громадської бібліотеки.

Миколаївська громадська бібліотека побудована у стилі «стилізаторський модерн», що виник на симбіозі з іншими напрямками в архітектурі. Вікна на першому поверсі мають напівкруглу форму з готичними порталами (що притаманне ранньому Ренесансу), в той час, як на другому поверсі — вікна парні прямокутні з наличником. Арочні портали прикрашають напівколони з грецькими капітелями. Вся будівля оздоблена зубчастим карнизом. Під час будівництва використовувалися місцеві матеріали: камінь-черепашник з кар'єру з-під Нової Одеси, цегла з Чорноморського суднобудівного заводу, пісок, вапно та цемент. Особливістю архітектури є те, що увесь декор безпосередньо вирізався на камені.

Планування бібліотеки було лаконічним: на першому поверсі розміщувалися читальний зал, книгосховище та підсобні приміщення, на другому — хори, де стояли книжкові шафи. На хори вели чавунні кручені сходи, що збереглися до нашого часу та були перенесені до вестибюля. Хори підтримували 12 чавунних легких ажурних колон (не збереглися).

З часом виникла потреба розширити площу книгозбірні і у 1913—1914 рр. вдалося реалізувати ідею з прибудовою, що була виконана за проектом херсонського архітектора Є. П. Кацмана де Бутмі.

Сьогодення[ред. | ред. код]

З кінця 1960-х рр. у будівлі розміщується міський Палац культури та урочистих подій. Його працівники продовжують традиції своїх попередників-бібліотекарів і організовують культурно-дозвіллєву діяльність для мешканців міста. Окрім проведення урочистих обрядів одруження, реєстрації новонародженої дитини, відзначення ювілейних сімейних дат, вони є організаторами концертів та творчих вечорів, культурно-розважальних заходів та ігрових програм для дорослих і дітей, майстер-класів, виставок, психологічних тренінгів тощо. Діяльність закладу охоплює людей різного віку та соціального статусу. На базі Палацу працюють клубні формування, до яких можуть долучитися всі бажаючі.

Джерела[ред. | ред. код]

1. Крючков, Ю. С. Архитектура старого Николаева / Ю. С. Крючков. — Николаев: Возможности Киммерии, 2008. — С. 106, 108, 185—191.

2. Городская общественная библиотека = City library // Старый Николаев = Nikolaev of old times: фотоальбом XIX- XXI вв. — Изд. 3-е, доп. — Николаев, 2007. — С. 35.

3. Штукенберг Евгений Антонович // Николаевцы, 1789—1999 : энцикл. слов. / гл. ред. В. А. Карнаух. — Николаев: Возможности Киммерии, 1999. — С. 361—362.

4. Историко-архитектурный опорный план г. Николаева. Т. 1. Комплексные научные изыскания, кн. 5 : Памятник архитектуры здания бывшей общественной библиотеки (ул. Свердлова, 44): ист. записка / Николаев. обл. науч.-произв. реставрац. мастерские ; сост. В. И. Никитин. — Николаев, 1990. –14 с.

Посилання[ред. | ред. код]

https://mkrada.gov.ua/content/mikolaivskiy-miskiy-palac-kulturi-ta-urochistih-podiy.html [Архівовано 2 травня 2017 у Wayback Machine.]