Ми були солдатами

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ми були солдатами
We Were Soldiers
Жанр бойовик
історичний фільм
драма
військовий фільм
Режисер Рендалл Воллес
Продюсер Брюс Дейві
Стівен Макевіті
Рендалл Воллес
Сценарист Рендалл Воллес
На основі «Ми були солдатами… і молодими»
авторів Гарольда Мура і Джозефа Ґелловея.
У головних
ролях
Мел Гібсон
Медлін Стоу
Грег Кіннер
Сем Елліот
Оператор Дін Семлер
Композитор Нік Ґленні Сміт
Кінокомпанія Icon Productions
Дистриб'ютор Paramount Pictures і Netflix
Тривалість 138 хв.
Мова англійська
в'єтнамська
французька
Країна США США
Рік 2002
Кошторис $74 млн
Касові збори $114 млн
IMDb ID 0277434

«Ми були солдатами» (англ. We Were Soldiers) — військова драма, присвячена війні США у В'єтнамі як продовження Першої індокитайської війни. Екранізація книги «Ми були солдатами… і молодими» (англ. We Were Soldiers Once... And Young), написана Гарольдом Муром і Джозефом Гелловеєм.

Фільм був знятий на основі дієписів генерал-лейтенанта у відставці Гарольда Мура, який командував 1-м батальйоном 7-го кавалерійського полку 1-ї кавалерійської дивізії в ході битви в долині Я-Дранґ. Співавтором Мура виступив журналіст Джозеф Гелловей, який опинився в центрі цієї битви. Його роль у фільмі виконав Баррі Пеппер.

Сюжет[ред. | ред. код]

На початку фільму загін В'єтміня знищує групу французьких солдатів, які зайшли на узгір'я в 1954 році, в самому кінці Першої індокитайської війни.

У зв'язку з подальшою ескалацією війни у ​​В'єтнамі й відсутністю шляхів сполучення, у Пентагоні прийняли рішення використовувати вертольоти для перекидання військ. Обрано кандидатуру полковника, учасника Корейської війни, десантника Гарольда Мура (Мел Гібсон).

Мура поставлено командувати батальйоном у складі 1-ї кавалерійської (аеромобільної) дивізії, яку вирішено використати для ведення високомобільної війни з використанням вертольотів. Полковник Мур починає впроваджувати нову тактику, стежить за підготовкою своїх солдатів, знайомиться з новими офіцерами і вивчає помилки французів у В'єтнамі. Президент Джонсон оголошує про посилання необмежених сил до Південного В'єтнаму. За іронією долі полк, до якого входить батальйон Мура, отримує позначення 7-го кавалерійського[1]. Мур зі своїми людьми відбуває до Південного В'єтнаму.

Основна частина фільму присвячена битві в долині річки Я-Дранґ 1416 листопада 1965 року — найбільшому бою у В'єтнамі на ту мить і одному з найбільших у ході всієї війни. Американському полковникові Гарольду Муру протистоїть північнов'єтнамський підполковник Нґуєн Хиу Тхо. Американським солдатам, що висадилися біля бази в'єтнамської піхотної дивізії, вдається відбити атаки наступальних сил противника і, перейшовши у наступ, захопити штаб дивізії.

Інша сюжетна лінія — про дружин офіцерів 1-ї кавалерійської дивізії, багато з яких упродовж декількох страшних днів втрачають своїх чоловіків, а інші перебувають у нестерпному очікуванні звістки про смерть.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Мел Гібсон Гарольд Мур американський полковник Гарольд Мур
Медлін Стоу Джулія Мур Джулія Мур
Тейлор Момсен Джулі Мур Джулі Мур
Грег Кіннер Брюс "Змій" Кренделл майор Брюс "Змій" Кренделл
Сем Елліот Безіл Пламлі сержант Безіл Пламлі
Кріс Кляйн Джек Джеґеґан 2-й лейтенант Джек Джеґеґан
Кері Рассел Барбара Джеґеґан Барбара Джеґеґан
Баррі Пеппер Джозеф Л. Гелловей Джозеф Л. Гелловей
Марк Блукас Генрі Геррік лейтенант Генрі Геррік
Раян Герст Ерні Севідж сержант Ерні Севідж
Стів Кен Вілсон Вілсон
Джон Гемм Мет Діллон капітан Мет Діллон
Кларк Грегг Том Мекстер капітан Том Мекстер
Ділан Волш Роберт Едвардс капітан Роберт Едвардс
Браян Ті Джиммі Накаяма капрал Джиммі Накаяма
Дон Зіонґ Нгуєн Хиу Тхо північнов'єтнамський підполковник Нгуєн Хиу Тхо

Додаткові факти[ред. | ред. код]

  • У В'єтнамі фільм був заборонений до показу[2].
  • Мирон Дідурик брав участь у бою в долині Я-Дранг, де командував ротою «Браво» другого батальйону 7-го кавалерійського полку.
  • В'єтнамський актор Дон Зіонґ за виконання у фільмі ролі північнов'єтнамського підполковника Нґуєн Хиу Тха був звинувачений у себе вдома у «зраді батьківщини» і змушений був емігрувати до США[2].

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Американський 7-ий кавалерійський полк був знищений індіанцями в 1876 році у битві при Літтл-Біґгорн. Ця битва є найвідомішим епізодом в історії Індіанських воєн.
  2. а б Зелений змій. Архів оригіналу за 19 червня 2017. Процитовано 9 січня 2017.