Могилів-Подільська фабрика нетканих матеріалів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Могилів-Подільська фабрика нетканих матеріалів
Тип колективне підприємство
Галузь легка промисловість
Засновано 1947 рік
Закриття (ліквідація) 2004 рік
Штаб-квартира Україна Україна
Могилів-Подільський, Могилів-Подільський район, Вінницька область

Могилів-Подільська фабрика нетканих матеріалів — підприємство легкої промисловості в західній частині міста Могилів-Подільський Могилів-Подільського району Вінницької області України.

Історія[ред. | ред. код]

Могилів-Подільська ватна фабрика була побудована відповідно до четвертого п'ятирічного плану відновлення та розвитку народного господарства СРСР і в 1947 році введена в експлуатацію. У роки п'ятої п'ятирічки фабрика значно збільшила виробничі потужності та розширила асортимент продукції[1].

Відповідно до семирічного плану розвитку народного господарства СРСР ватна фабрика була реконструйована, оснащена новим обладнанням і в 1965 році отримала нову назву — Могилів-Подільська фабрика нетканих матеріалів.

Загалом, за радянських часів фабрика входила до числа провідних підприємств міста[2][3]. На її балансі знаходилися житлові будинки та інші об'єкти соціальної інфраструктури.

Після проголошення незалежності України фабрика перейшла у відання державного комітету легкої та текстильної промисловості України. Надалі державне підприємство було перетворено на колективне підприємство. В умовах розриву господарських зв'язків та економічної кризи 90-х років становище фабрики ускладнилося. На початку 2000-х років було порушено справу про її банкрутство.

10 червня 2003 року господарський суд Вінницької області визнав фабрику банкрутом та у січні 2004 року розпочалася процедура її ліквідації[4].

Діяльність[ред. | ред. код]

Підприємство виробляло матраци, ковдри, ватин, основу для штучної шкіри і пакувальне полотно.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Могилів-Подільський, Могилів-Подільський район, Вінницька область // Історія міст і сел Української РСР. Вінницька область. — Київ, Головна редакція УРЕ АН УРСР, 1972.
  2. Могилів-Подільський // Велика Радянська Енциклопедія. / Редколл., гл. ред. Б. А. Введенський. 2-ге вид. том 28. М., Державне наукове видавництво «Велика Радянська енциклопедія», 1954. стор.22 Могилів-Подільський // Велика Радянська Енциклопедія. / За ред. А. М. Прохорова. 3-тє вид. том 16. М., «Радянська енциклопедія», 1974.
  3. Могилів-Подільський // Українська Радянська Енциклопедія. том 6. Київ, «Українська Радянська енциклопедія», 1981
  4. Повторно повідомляємо, що постановою господарського суду Вінницької області від 10.06.2003 р. по справі №219/10-848 КП «Могилів-Подільська фабрика нетканих матеріалів», Вінницька обл., м. Могилів-Подільський, вул. Карбишева, 37, визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру // газета «Голос України», № 18 від 30 січня 2004

Література[ред. | ред. код]

  • Г. А. Скоряк. Могилів-Подільський. Одеса, «Маяк», 1969.

Посилання[ред. | ред. код]