Мурманський трамвай

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мурманський трамвай
рос. Мурманский трамвай
Опис
Країна Росія Росія
Місто Мурманськ
Дата відкриття 1918
Дата закриття 1934
Маршрутна мережа
Кількість маршрутів 1
Довжина мережі близько 10 км
Довжина маршрутів близько 10 км
Технічні дані
Ширина колії 600 mm track gauged
Тип живлення
CMNS: Мурманський трамвай у Вікісховищі

Му́рманський трамва́й (рос. Мурманский трамвай) — умовна назва вузькоколійної залізниці на бензомоторній тязі у місті Мурманськ, яка діяла у 19181934 рр.

Історія[ред. | ред. код]

Вузькоколійна залізниця, т.зв. «декавілька»[ru] з колією завширшки 600 мм[1], була збудована англійськими інтервентами у 1918 році для військових цілей силами військовополонених з РСЧА. Траса протяжністю близько 10 км починалася від морського порту і залізниці, далі проходила по вулиці Воровського і проходила по місту на високих естакадах по дузі майже на 5 км до вугільних причалів Зеленого мису. Як локомотив використовували невеликі британські мотовози Simplex.

Після повстання населення проти інтервентів та звільнення міста залізниця стала використовуватися для вантажних та пасажирських перевезень до 18 листопада 1934 року,[2] коли бензомоторний трамвай був замінений автобусом, а 11 лютого 1962 року було відкрито першу тролейбусну лінію.[2]

Наразі вся вузькоколійна залізниця повністю розібрана.

На естакаді

Про те, яким був рухомий склад цієї залізниці, відомо мало. На старих фотографіях можна побачити легкі вагонетки відкритого типу (без даху) й такі ж легкі мотовози без кабіни, а також відкриті та закриті товарні вагони.[3]

До цього єдиною в Росії трамвайною системою на бензомоторній тязі була збудована до революції приміська лінія з Катеринодару до станиці Пашківської. Там даний вид тяги використовувався всього два роки, після чого у 1914 році лінію електрифікували, і вона й наразі функціонує у складі краснодарської трамвайної мережі. Причому рухомий склад пашківської лінії був спочатку «трамвайним», з вагонами трамвайного типу.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ермолаев Дмитрий: Узкоколейка вместо трамвая. Узкоколейка вместо трамвая. [Архівовано 16 листопада 2020 у Wayback Machine.] 28 грудня 2017.
  2. а б Государственный архив Мурманской области. Архів оригіналу за 1 березня 2017. Процитовано 28 лютого 2017.
  3. Martini (Мартини): Мурманский трамвай. [Архівовано 27 січня 2018 у Wayback Machine.]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]