Міран Мубарак-шах

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міран Мубарак-шах
11-й Султан Хандешу
1537 — 1566
Попередник: Раджа Ахмад-шах
Наступник: Міран Мухаммад-шах II
 
Народження: невідомо
Смерть: 24 грудня 1566(1566-12-24)
Бурханпур
Релігія: Іслам
Рід: Фарукі-хани
Батько: Міран Аділ-хан III

Міран Мубарак-шах (урду میران مبارک شاہ‎; д/н — 24 грудня 1566) — 11-й султан Хандешу у 15371566 роках. Відомий також як Міран Мубарак-хан II.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син Мірана Аділ-хана III. Брав участь у військовій кампанії 1528 року проти Ахмеднагарського султанату, відзначився при захопленні Даулатабаду. 1532 року очолював хандеські війська у поході проти Мевару.

1537 року після смерті свого брата Мірана Мухаммад-шаха I через декілька тижнів повалив його сина Раджи Ахмад-шаха, посівши трон. Невдовзі висунув Ахмад-шаха претендентом на трон Гуджаратського султанату, але зазнав поразки від місцевого війська, внаслідок чого був вимушений відпустити Махмуда з династії Музаффаридів, якого переможці оголосили гуджаратським султаном.

Невдовзі надав притулок колишньому гуджаратському візиру Дар'я Хану, а потім гуджаратцю імад-уль-мульк Іхтіяр-хану. підтрмиуючи вторгнення останніх змусив гуджаратського султана Махмуд-шаха III поступитися Хандешу містами Султанпур і Нандурбар з навколишніми землями.

1554 року скористався сходженням на трон нового гуджаратського султана Ахмед-шаха III, вдерся до цієї держави, але в боротьбі не зміг повністю опанувати Гуджаратом. 1561 року надав прихисток поваленому малавському султану Баз Багадуру. У відповідь могольське військо на чолі з Пір Мухаммадом з Малави вдерлося до володінь Міран Мубарак-шаха, сплюндрувавши значні області, дійшовши до столиці Бурханпур. Але за підтримки військ Берарського султанату тут моголам було завдано чуттєвої поразки. За цим спільно з берарським військом відвоював Малавський султанат, який повернув баз Багадуру.

1564 року зовнішня ситуація погіршилася, коли султан Баз Багадур визнав зверхність Імперії Великих Моголів. Активно готувався до протистояння з останньою. Помер 1566 року. Йому спадкував син Міран Мухаммад-шах II.

Джерела[ред. | ред. код]

  • H. Beveridge, The Akbarnama of Abu'l Fazl, Vol. III, ed. The Asiatic Society, Calcutta, 1939
  • Radhey Shyam, The Kingdom of Khandesh, editat per Idarah-i-Adabiyat-i-Delli, Delhi, 1981