Наппатеуктлі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Наппатеуктлі у Флорентійському Кодексі

Наппатеуктлі (науатль Nappateuctli, дос. «чотири рази повелитель»), також Напатекутлі (науатль Napatecutli або Napatecuhtli) або Наппатекутлі (науатль Nappatecutli) — в ацтекській міфології, помічник Тлалока; один із чотирьох тлалоке, відповідальних за розподіл дощу на землі[1]. Завдяки цьому богові народився і розмножився очерет[2].

Саме Наппатеуктлі винайшов мистецтво виготовлення циновок та інших виробів із очерету, тож ті, хто їх виготовляє, поклонялись саме цьому богові[3].

Образ[ред. | ред. код]

Його зображали з усім тілом пофарбованими в чорний колір, його обличчя було вкрите грудками шавлі, на потилиці паперовий головний убір. В одній руці він тримав щит із лататтям, а в іншій — квітучу тростину[4].

Ритуали[ред. | ред. код]

На свято Наппатеуктлі люди приносили раба йому в жертву, вдягаючи його в прикраси цього бога, імітуючи зовнішній його вигляд. У день, коли він мав померти, йому в руку клали зелену чашу, повну води, і він кропив усіх цією водою[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fernández, Adela (1992). Dioses prehispánicos de México: mitos y deidades del panteón náhuatl (вид. Primera ediicón). México, D.F: Panorama Editorial. ISBN 978-968-38-0306-1.
  2. Fray Bernardino de Sahagún: De los dioses que adoraban los naturales de Nueva España 2. www.americaindigena.com. Процитовано 30 березня 2024.
  3. Bernardino de Sahagún (1829), с. 33
  4. Yólotl González Torres (1991). Diccionario de mitología y religión de Mesoamérica (ісп.). Larousse. с. 125. ISBN 978-970-607-039-5.
  5. Bernardino de Sahagún (1829), с. 34-35

Джерела[ред. | ред. код]