Наступні Нюрнберзькі процеси

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Обвинувальний висновок — Нюрнберг — Міжнародний військовий трибунал (1945)

Наступні (Малі) Нюрнберзькі процеси (англ. Subsequent Nuremberg trials) — цикл із 12 судових процесів (19461949), що проходив після головного Нюрнберзького процесу над керівництвом Третього рейху, над нацистськими діячами меншого масштабу.

Особливості судочинства[ред. | ред. код]

На відміну від головного процесу, ці справи слухав не Міжнародний військовий трибунал, що представляв усіх 4 союзників, а "Нюрнберзький військовий трибунал ", створений лише військовим командуванням США згідно з правом, даним Контрольною комісією всім союзникам самостійно судити нацистів у межах своєї окупаційної зони (Нюрнберг входив до американської зони). Відповідно справи формулювалися у вигляді «Сполучені Штати проти…», а прокурори та слідчі також були американцями. Слухання з усіх справ відбувалися у тому самому Нюрнберзькому палаці правосуддя, як і головний процес.

Дванадцять процесів[ред. | ред. код]

Процеси організовувалися відповідно до професійної та організаційної приналежності групи підсудних. Найвідомішим є суд над нацистськими лікарями ; увагу привернув також незвичайний у світовій історії суд, підсудними якого стали нацистські судді.

Підсумки та помилування[ред. | ред. код]

Загалом перед цими 12 процесами постало 185 обвинувачених, з яких 142 визнані винними. 24 засуджено до страти (помилувано 11, страчено 13), 20 — до довічного ув'язнення, 98 — до різних термінів, 35 — виправдано. Іншим 8 обвинуваченим вироки не були винесені з різних причин (визнані неосудними, за медичними показниками, померли до суду).

У 1951 багато засуджені цих процесах зазнали амністії чи його терміни були значно скорочені.

У масовій культурі[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fascination und Gewalt/Das Richsparteigelände in Nürnberg- Copyright museen der stadt Nürnberg. 1996
  2. Judgment at Nuremberg на сайті IMDb (англ.)

Література[ред. | ред. код]