Наубахті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Наубахті — перський рід, заснований астрологом при багдадському халіфі аль-Мансурі, ан-Наубахтом. Члени династії були відомими вченими і державними діячами внесшими свою лепту у створення мусульманської цивілізації, зокрема в галузі точних наук, філософії і догматики[1].

Історія[ред. | ред. код]

Спочатку ан-Наубахт був астрологом і перекладачем при дворі останніх омеядських халіфів. З твердженням аббасидської династії зблизився з халіфом аль-Мансуром і за свою вірність Аббасидам отримав від останнього в ленне володіння 2 тисячі джарібов землі в аль-Хувайзе[2]. Його ім'я Наубахт («нове щастя»), ймовірно пов'язано з прийняттям ним ісламу. Під час правління халіфа аль-Мансура зросла його популярність і його вплив при дворі. У 762 році разом з халіфом і Машаллахом[3] керував вимірами при підставі Багдада[4]. Повідомляють, що саме Наубахт, будучи придворним астрологом, по положенню зірок і світил обчислив годину початку будівництва міста[5]. Тоді ж Наубахт під дружнім тиском халіфа аль-Мансура прийняв іслам. Прожив більше ста років[6].

Після смерті Наубахта місце придворного астролога і перекладача зайняв його син Аль-Фадль ібн ан-Наубахт. Аль-Фадль був призначений халіфом в якості головного бібліотекаря Хізанат аль-Хикма («Казначейство знань»), який пізніше став відомий як Будинок Мудрості. Написав астрологічні трактати, і перевів грецькі книги по астрології. Переклав на арабську мову астрологічні манускрипти Тевкра вавилонянина і римлянина Ветта Валента, які були переведені на пехлеві[7]. Пережив сім халіфів і помер в 818 при халіфа аль-Мамуні[8].

Онук ан-Наубахта аль-Хасан ібн Сахль ан-Наубахті (IX століття) був придворним астрологом халіфа аль-Васіка. Перекладав з перської на арабську мову. Автор книги Про анва («Фі-ль-АНВА»)[9].

Абдуллах ан-Наубахті працював астрологом при дворі халіфа аль-Мамуна (813-833) і його наступників. Він був сином Сахль ан-Наубахті і братом аль-Хасана ібн Сахл[10].

Список представників роду[ред. | ред. код]

  • Наубахт (пом. 777) — перський астролог, засновник роду Наубахті.
  • Аль-Фадль ібн ан-Наубахт (VIII століття) — астролог при дворі халіфа Харун-ар-Рашида.
  • Аль-Хасан ібн Сахль ан-Наубахті (IX століття) — онук аль-Фадла ібн Наубахта, працював астрологом при дворі халіфа аль-Васіка.
  • Абдуллах ібн Сахль ан-Наубахті (IX століття) — онук аль-Фадла ібн Наубахта, працював астрологом при дворі халіфа аль-Мамуна (813—833) і його наступників.
  • Аль-Хасан ібн Муса ан-Наубахті (IX століття) — історик-ересіограф, ідеолог шиїтського руху кінця IX століття.
  • Абу Ісхак Ібрахім ібн Ісхак ібн Фадль ан-Наубахті[ar] — шиїтський богослов.
  • Хусейн ан-Наубахті[en] (пом. 938) — шиїтський богослов.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В. Бартольді. «Культура мусульманства», — Твори, т. VI, М., 1966, стр. 174—184
  2. Ібн ал-Асир, «ал-Каміл», т. V, стр. 436; ал-Табари, «Та'ріх», III, стр. 317—318.
  3. Manfred Ullmann, 1972.
  4. ал-Багдаді, «Та'ріх Багдад», т. I, стр. 67; Йа'кубі, «ал-Булдан», BGA, VII, стр. 238.
  5. Абу Рейхан Біруні. «Пам'ятники минулих поколінь», — Вибрані твори, Ташкент, 1957, т. I, стр. 297; ал-Казвін, «Асар ал-Білад», стр. 209.
  6. Див.: «Передмова» до неджефскому виданню «Шиїтських сект», стр. 3.
  7. А. Московський, F. K. Velichko. Астрологічний тлумачний словник. — Римекс, 1992. — 137 с.
  8. Ібн аль-Кіфта «Та'ріх ал-хукама», стр. 409.
  9. Матвієвська, 1983, с. 52, ал-Хасан ібн Наубахт.
  10. Матвієвська, 1983, с. 52, Абдаллах ібн Наубахт.

Література[ред. | ред. код]

  • Матвієвська Г. П., Розенфельд Б. А. ал-Фадл ібн Наубахт // Математики і астрономи мусульманського середньовіччя і їхні праці (VIII—XVII ст.) / Відп. ред. Юшкевич А. П.. — М.: Наука, 1983. — Кн. 2. Математики та астрономи, час життя яких відомо. — С. 34. — 650 с. — 2000 прим.