Національний орган статистики України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ця стаття описує явище за законодавством України.
Можливо, Вам буде цікаво прочитати про інший погляд: Національний орган статистики
.

Національний орган статистики України — центральний орган виконавчої влади, на який покладено функції здійснення статистичних спостережень на території України.

Забезпечує створення і належне функціонування загальнодержавної системи економіко-статистичної інформації на території України.

З 2010 року Національним органом статистики України є Держстат України.

ЦСУУ[ред. | ред. код]

У кінці 1920 року засновано Центральне Статистичне Управління України (ЦСУУ).

У 1920-х pоках, ЦСУУ користувалося чималою автономією як щодо планів статистичних досліджень, так і щодо публікацій. Головні публікації ЦСУУ: «Статистика України» (1921 — 31, 209 випусків), «Статистична хроніка» (1925 — 29, 152 випуски), періодичні органи — «Статистичний бюлетень» (1921 — 25) і «Вісник статистики» (1928 — 30), довідники-річники «Народився господарство України» і річники «Україна». Місцеві статистичні бюро видавали свої статистичні збірки і бюлетені.

Держплан СРСР[ред. | ред. код]

В 1930 році, у зв'язку з введенням п'ятирічок і посиленням централізації, ЦСУУ (як і ЦСУ СРСР) скасовано, його функції перебрав Держплан СРСР. Під час чисток апарату в 1930-х pоках, багатьох співробітників ЦСУУ було репресовано. З 1931 року майже цілком припинено публікацію статистичних матеріалів. Протягом 1930-х років вийшло тільки чотири статистичні довідники, які за своїм змістом були якісно слабкими і часто з фальшованими даними.

ЦСУ СРСР[ред. | ред. код]

В 1941 році, ЦСУ СРСР було відновлено, але воно і надалі було підпорядковано Держпланові. 1948 його вилучено з Держплану і підпорядковано безпосередньо Раді Міністрів СРСР. Відновлене ЦСУ УРСР спочатку підлягало ЦСУ СРСР і не залежало від уряду УРСР.

В зв'язку з народно-господарськими реформами, що їх розпочав Микита Хрущов у 1956 р., ЦСУ УРСР мало пов'язання й з урядом УРСР. 1957 року було відновлено публікацію статистичних матеріалів. Від 1959 ЦСУ УРСР видає щорічно статистичні річники «Народне господарство Української РСР» та короткі довідники і незначну кількість статистичних матеріалів про сільське господарство, науку й культуру.

ЦСУ при Раді Міністрів УРСР[ред. | ред. код]

В 1960 році ЦСУ стало союзно-республіканською установою під назвою Центральне Статистичне Управління при Раді Міністрів УРСР, яке було союзно-республіканським органом, що керує справою обліку й статистики на території України. Було підпорядковане Раді Міністрів УРСР і Центральному Статистичному Управлінню при Раді Міністрів СРСР (ЦСУ СРСР). В ЦСУ УРСР входить Управління обчислювальних робіт (Укрмехоблік), яке керує процесами механізації обліку в нар. господарстві; Управління підготови кадрів обліку (УПК); Український філіал державного статистичного видавництва; філіал науково-дослідного інституту для проектування обчислювальних центрів і систем економічної інформації ЦСУ СРСР (в 1992 році був перетворений у Науково-дослідницький інститут статистики Міністерства статистики України), основним напрямом наукової діяльності якого є вдосконалення методології статистичної роботи.

Держкомстат УРСР[ред. | ред. код]

Від 13 серпня 1987 року Центральне статистичне управління Української РСР перетворене у Державний комітет Української РСР по статистиці. У безпосередньому віданні Держкомстату перебували обласні статистичні управління та статистичне управління м. Києва.

Міністерство статистики України[ред. | ред. код]

Держкомстат України[ред. | ред. код]

Держстат України[ред. | ред. код]

У 2010 році Держкомстат реорганізовано в Держстат та підпорядковано Міністерству економіки України.

Керівники[ред. | ред. код]

Керівниками центрального органу державної статистики України в різні роки були:[1]

Виноски[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]