Несвітенко Валентин Євгенович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Несвітенко Валентин Євгенович
Ім'я при народженні Валентин Євгенович Несвітенко
Псевдонім Валентин Леженда
Народився 13 червня 1979(1979-06-13) (44 роки)
Харків, УРСР
Громадянство СРСР, Україна
Національність українець
Місце проживання Харків
Діяльність письменник
Alma mater ХНУ імені В. Н. Каразіна
Заклад ХНУ імені В. Н. Каразіна
Мова творів російська
Роки активності 2001 – до нинішнього часу
Премії «Кинджал Без Імені» (2003)

Несвітенко Валентин Євгенович (13 червня 1979, Харків) — український письменник, музичний критик, рок-поет. Відомий також під псевдонімом Валентин Леженда

Життєпис[ред. | ред. код]

Несвітенко Валентин Євгенович народився 13 червня 1979 у м. Харків. У 1996 році закінчив середню школу № 13 м. Харкова. Того ж року вступив до історичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна за спеціальністю «Всесвітня історія» і у 2001 році закінчив цей виш, отримавши спеціальність «історик, викладач історії та суспільно-політичних дисциплін». З 2001 року — професійний письменник-фантаст.

Творчість[ред. | ред. код]

Цікавість до фантастики виявив ще у школі, де писав переважно невеликі оповідання. Навчаючись у Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна, з весни 2001 року до осені 2003 відвідував засідання філіалу університетського клубу любителів фантастики «Контакт» при Харківському будинку вчених. Тоді ж почав працювати у великих прозових формах — повісті й роману.

Письменницький дебют Валентина Несвітенка відбувся у лютому 2001 р., коли на сторінках науково-популярного й літературно-художнього журналу «Порог» (Кіровоград) було надруковано його оповідання «Тунель». Тоді ж виник і літературний псевдонім, під яким виходили його твори, — Валентин Леженда[1].

У 2002—2004 роках Валентин Леженда у співавторстві із Віктором Бурцевим, Андрієм Валентиновим та Андрієм Чернецовим бере участь у літературному проєкті «Перехрестя часу» про пригоди «чорного археолога» Бетсі МакДугал, енергійної дівчини-англійки, яка шукає сакральні артефакти[2]. Леженда працював над п'ятьма з шести романів циклу: «Святий острів», «Оскал Анубіса», «Пісня кецаля», «Уакерос», «Ворота Дракона».

Тривалий час працював у жанрі гумористичної фантастики. У 2003—2006 роках ним написано й видано 9 романів, серед яких цикли «Олімпійські хроніки» («Розборки олімпійського рівня», «Античні хроніки», «Непереможний еллін», «Безсмертні герої»)[3] та «Русь билинна» («Повість билинних років», «Війни билинних років»)[4].

Пізня літературна творчість (2006—2008) Валентина Леженди відзначається зміною пріоритетів. Автор тяжіє до жанру серйозної наукової фантастики. У цей час ним написано романи «Швидкість Пітьми» у жанрі альтернативної історії, «Не убоюсь я звіра» (кіберпанк-антиутопія), «Ловчий Смерті» (темне містичне фентезі).

У 2010—2011 у співавторстві з Андрієм Чернецовим написано романи «Кінь блідий» (серія «S.T.A.L.K.E.R.»), «Століття самотності» (серія «Населений острів») та «Засліплююча пустота» (серія «Всесвіт Метро 2033»).

З 2014 року починається абсолютно новий етап творчої діяльності Валентина Несвітенка. Він стає співробітником «Артсовета» на інтернет-порталі «Рутрекер», де пише численні рецензії на музичні альбоми різних рок- та метал-груп. З 2015 року Валентин провідний рецензент цієї спільноти. Приблизно з цього ж періоду він починає свою активну діяльність як рок-поет і музичний журналіст.

З 2015 року він стає модератором популярного російськомовного музичного рок- та метал-сайту mastersland com, на якому запускає унікальні триб'ют-проєкти — російськомовні кавер-альбоми відомих західних груп: «Helloween», «Rage», «Edguy», «King Diamond» і «Megadeth». Російськомовні тексти до цих альбомів написані Валентином Несвітенком.

З 2016 року Несвітенко починає активну співпрацю як автор текстів з такими музичними колективами як «Крила», «Темперамент», «Тирада», «Хаме-леоН». Для останніх двох колективів він стає постійним автором лірики. Крім того, Валентин засновує свою власну рок-групу «Perfect Gentlemen», яка записує виключно російськомовні кавери німецької групи «Helloween».

Лауреат жанрової премії «Кинджал Без Імені» (2003).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Леженда Валентин // Фантасты современной Украины. Энциклопедический справочник / под редакцией доктора филологических наук, профессора И. В. Чёрного. — Харьков: Издательский дом «Инвестор», 2007. — С. 380.
  2. Інформація про цикл на ФантЛабі
  3. Інформація про цикл на ФантЛабі
  4. Інформація про цикл на ФантЛабі

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]