Новокаледонська область

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карта флористичного районування
Один з ендеміків Нової Каледонії — Амборелла волосистоніжкова

Новокаледонська флористична область — одиниця флористичного поділу суші, що входить в Палеотропічне флористичне царство. Окрім острова Нова Каледонія, включає також прилеглі до неї малі острови Луайоте і Пен. Виняткове багатство і велика своєрідність флори Нової Каледонії дозволяє ботанікам виділяти Новокаледонську область в окреме, Новокаледонське флористичне підцарство. У складі області лише одна, Новокаледонська провінція.

Область характеризується найвищим прогресивним ендемізмом, таким, що проявляється на рівні не лише видів, але і родів, і навіть родин. Тут мешкає декілька ендемічних родин, понад 130 ендемічних родів, а число ендемічних видів перевищує 2400, що складає понад 80% флори.

Серед ендемічних родин — Амбореллові (Amborellaceae), Страсбургерієві (Strasburgeriaceae), Онкотекові (Oncothecaceae), Паракрифієві (Paracryphiaceae) і Феллінові (Phellinaceae). Родовий ендемізм складає 16% — дуже високий показник. За цією ознакою Нову Каледонію можна порівняти тільки з Гавайським архіпелагом і островами Хуан-Фернандес. На відміну від них, серед ендемічних родів багато не монотипних, вони навпаки, налічують по 10-20 видів. Це свідчить про інтенсивне видоутворення саме на цій території. В той же час, наявність багатьох відносно примітивних родів вказує на старовину самої флори.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Тахтаджян А. Л.flor oblasti zemli.djvu Флористические области Земли[недоступне посилання з червня 2019]. — Л.: Наука, 1978. — 248 с.
  • Воронов А. Г., Дроздов Н. Н., Криволуцкий Д. А., Мяло Е. Г. Биогеография с основами экологии. — М.: Изд-во МГУ, 1999.

Виноски[ред. | ред. код]