Об'єднана конвенція про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Об'єднана конвенція про безпеку поводження з відпрацьованим паливом і про безпеку поводження з радіоактивними відходами — підписаний Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ) договір.[1] Це перша угода, яка стосується радіоактивних відходів поводження у глобальному масштабі.

Вміст[ред. | ред. код]

Держави, які ратифікували Конвенцію, погоджуються керуватися положеннями Конвенції щодо зберігання ядерних відходів, включаючи транспортування та розташування, проектування та експлуатацію сховищ.

Конвенція реалізує зустрічі держав-учасниць, які розглядають виконання державами Конвенції. Четверта нарада з розгляду відбулася в 2012 році. Підсумковий звіт із наради та посилання на національні звіти країн-учасниць доступні на веб-сайті МАГАТЕ.[2]

Держави-учасники[ред. | ред. код]

Конвенцію було укладено у Відні, Австрія, 29 вересня 1997 року та набрала чинності 18 червня 2001 року.[3] Його підписали 42 держави. Станом на березень 2016 року до неї входить 71 держава-учасниця, а також Європейське співтовариство з атомної енергії. Ліван і Філіппіни підписали Конвенцію, але не ратифікували її.

Учасниками Конвенції є наступні. Держави, виділені жирним шрифтом, мають принаймні одну діючу атомну електростанцію.[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Об'єднана конвенція МАГАТЕ про безпеку поводження з відпрацьованим паливом і про безпеку поводження з радіоактивними відходами, INFCIRC/546 (PDF). 24.12.1997. Архів оригіналу (PDF) за 15 травня 2016.
  2. Результати оглядових зустрічей. 29.05.2014. Процитовано 7.6.2014.
  3. Міжнародні конвенції та правові угоди МАГАТЕ. Процитовано 7.6.2014.
  4. Статус Спільної конвенції МАГАТЕ (PDF), процитовано 7.6.[2014

Посилання[ред. | ред. код]