Обговорення:Атлантида

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Навіщо в Вікіпедії біля кожної статті сторінка "Обговорення"?[ред. код]

Категорія: "Атлантида"[ред. код]

Вчора я ввів нову категорію "Атлантида" і вставив відповідні показчики в певні сторінки. В деяких статях в їх вкладинках "Обговорення" надав коротке пояснення і гіперпосилання на повний текст.

Через певний час мені прийшло повідомлення, що :

"всі статті що згадуються у вашій теорії посиланнями на неї. Вікіпедія зовсім не для посилань на вашу теорію призначена. Також не треба відповідно до вашої теорії категоризувати статті --Ілля"

А вже ввечері з пари десятків сторінок в категорії "Атлантида" залишилося дві, а записи в Обговореннях вилучені повністю.
Так як все разом вилучається взагалі без всякого обговорення, прпоную розглянути окремо кожну статтю.
Почну з автора.

Чим Платон гірший за неофашистів[ред. код]

У всіх статтях про Атлантиду (наприклад: Атлантида,ru:Атлантида,en:Atlantis і т.д) найперше ім'я, яке згадується, це Платон, який є автор найпершої письмової згадки по цій темі.
Приклад з англомовної сторінки:

"Atlantis (in Greek, Ἀτλαντὶς νῆσος, "island of Atlas") is a legendary island first mentioned in Plato's dialogues Timaeus and Critias."

Логічно, що саме посилання на сторінку автора повинно бути в першу чергу занесене в категорію "Атлантида". Чи я чогось не розумію ? Але адміністраторами Вікіпедії ця категорія була вилучена менше, чим за півдоби.
Пропоную заглянути на англомовний варіант категорії: en:Category:Atlantis і поглянути на наступні сторінки:
неофашиста Frank Collin, або інших :
Hans Schindler Bellamy,
Ignatius L. Donnelly,
David Gibbins,
Graham Hancock,
Augustus Le Plongeon,
R. Cedric Leonard,
Werner Wickboldt.
Чим пізніші автори/дослідники кращі за автора першоджерела?
Я так розумію, що адміністратор переглянув російський і англомовний сайт, та не знайшовши серед їхніх сторінок вказівку на Платона, вирішив, що і у нас безпосередній автор не потрібен?????????

Як тут взагалі вирішується що писати а що ні навіть в "Обговореннях"?
--Олексій Гейленко 08:22, 25 серпня 2009 (UTC)[відповісти]


Ні, тому пишіть! --Анатолій Смага 08:23, 25 серпня 2009 (UTC)[відповісти]
https://vk.com/albums-12296805?z=photo-12296805_312136485%2Fphotos-12296805 атлас атлантида 1-кореные --Кунимаро Сэнгэ (обговорення) 03:08, 24 жовтня 2022 (UTC)[відповісти]
Я взагалі бачу, що багато нефахівців с питань історії вікіпедію вилизують під свої особисті уявлення про світ, уникаючи обговорень - просто видаляючи доповнення, які не вписуються в їх уявлення історії. Тож не шукайте тут правди...

Продовження обговорення категорії "Атлантида" (Діалог «Тімей»)[ред. код]

Українська стаття:

Атланти́да (гр. Atlantis) — міфічний острів; Платон у діалогах «Критій» і «Тімей», посилаючись на давньоєгипетські перекази, що їх Солон почув від єгипетських жерців, повідомляє, що Атлантида ...

Англомовна:

Atlantis (in Greek, Ἀτλαντὶς νῆσος, "island of Atlas") is a legendary island first mentioned in Plato's dialogues Timaeus and Critias.

Діалоги «Критій» і «Тімей» це письмові першоджерела, в яких вперше згадується Атлантида.
Не бачу причину, чому потрібно було вилучати з категорії "Атлантида" посилання на діалог «Тімей».
Для того пана, який не знайшов в україномовній статті «Тімей» слово Антлантида, пропоную перейти на вкладинку Стаття(розділі Інтернет-ресурси) і натиснути Платон. Тімей та знайти наступний текст:

Через море это в те времена возможно было переправиться, ибо еще существовал остров, лежавший перед тем проливом, который называется на вашем языке Геракловыми столпами . Этот остров превышал своими размерами Ливию и Азию, вместо взятые, и с него тогдашним путешественникам легко было перебраться на другие острова, а с островов - на весь противолежащий материк, который охватывал то море, что и впрямь заслуживает такое название (ведь море по эту сторону упомянутого пролива является всего лишь заливом с узким проходом в него, тогда как море по ту сторону пролива есть море в собственном смысле слова, равно как и окружающая его земля воистину и вполне справедливо может быть названа материком). На этом-то острове, именовавшемся Атлантидой, возникло удивительное по величине и могуществу царство, чья власть простиралась на весь остров, на многие другие острова и на часть материка, а сверх того, по эту сторону пролива они овладели Ливией вплоть до Египта и Европой вплоть до Тиррении.

Пропоную відновити категорію Атлантида для сторінки «Тімей».
--Олексій Гейленко 21:33, 25 серпня 2009 (UTC)[відповісти]


Продовження обговорення категорії "Атлантида" (Солон)[ред. код]

Наступний по порядку Солон.
Стаття:

Атланти́да (гр. Atlantis) — міфічний острів; Платон у діалогах «Критій» і «Тімей», посилаючись на давньоєгипетські перекази, що їх Солон почув від єгипетських жерців, повідомляє, що Атлантида ...

«Тімей» (Платон. Тімей) :

"Расскажи с самого начала,- попросил Аминандр,- в чем дело, при каких обстоятельствах и от кого слышал Солон то, что рассказывал как истинную правду?" "Есть в Египте,- начал наш дед,- у вершины Дельты, где Нил расходится на отдельные потоки, ном, именуемый Саисским; главный город этого нома - Саис, откуда, между прочим, был родом царь Амасис. Покровительница города - некая богиня, которая по-египетски зовется Нейт, а по-эллински, как утверждают местные жители, это Афина: они весьма дружественно расположены к афинянам и притязают на некое родство с последним". Солон рассказывал, что, когда он в своих странствиях прибыл туда, его приняли с большим почетом; когда же он стал расспрашивать о древних временах самых сведущих среди жрецов, ему пришлось убедиться, что ни сам он, ни вообще кто-либо из эллинов, можно сказать, почти ничего об этих предметах не знает. ...На этом-то острове, именовавшемся Атлантидой ... .

З цієї цитати можна зрозуміти, що найпершим, хто приніс в Грецію переказ про Атлантиду був саме Солон.Не бачу причини, чому його вилучили з категорії "Атлантида".
Пропоную відновити категорію "Атлантида" для сторінки Солон.