Обговорення:Модерн (мистецтво)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: VoidWanderer у темі «Чим є Модерн» 4 роки тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Театр драми ім. Шевченка, Харків та міська забудова Львова (*світлина) лише частково, або зовсім не підпадають під модерн--Albedo (обговорення) 20:53, 7 серпня 2012 (UTC)Відповісти

Чим є Модерн[ред. код]

Перенесено з Обговорення:Модерн (філософія)

N.Português, хотів обговорити цю вашу правку: ред. № 25385904, яка визначає суть всієї статті. Було:

  • Моде́рн (від фр. moderne, «новий») — стиль у мистецтві кінця XIX — початку XX століття, переважно в архітектурі, образотворчому й декоративно-ужитковому мистецтві.

Стало у вашій редакції:

  • Моде́рн (від фр. moderne, «новий») — стиль у мистецтві кінця XIX — початку XX століття, переважно в літературі, живописі, архітектурі тощо.

Хочу пояснити в чому справа, і почну я з інтервікі:

З інтервікі ми робимо два висновки:

  1. по-перше, вивчивши вміст статей, ми побачимо, що мова у цих статтях справді йде саме про стиль у мистецтві кінця XIX — початку XX століття, переважно в архітектурі, образотворчому й декоративно-ужитковому мистецтві.
  2. по-друге, цей стиль у різних країнах / мовах носить різні типові назви.

Саме з цих причин вступ статті до ваших правок був суттєво більш точним, ніж після. Саме з цих причин стаття носила назву Модерн, бо цим терміном в Україні позначається стиль в архітектурі, образотворчому й декоративно-ужитковому мистецтві.

Ви ж додали згадку про літературу, чим остаточно сплутали всі поняття. Бо на позначення напрямку в літературі переважно вживається схожий термін:

Всі ці поняття і терміни є доволі умовними, аморфними, і плавають від мистецтвознавця до мистецтвознавця. Але не варто додавати додаткового хаосу, озвучуючи справді хибні тези. Якщо десь словом «модерн» справді називають називають літературу, потрібні джерела на це. Якщо ним позначають історичний період Нова історія (див. Обговорення:Модерн (філософія) (значення)), потрібні джерела на це. І я запитую джерела не просто так, потрібні справді фахові джерела із вжитком саме цього терміну, бо інакше заплутаємося. --VoidWanderer (обговорення) 16:13, 10 червня 2019 (UTC)Відповісти