Обряд родини Масгрейвів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Обряд родини Масгрейвів»
«The Adventure of the Musgrave Ritual»
Жанр детектив і кримінальний жанрd
Форма оповідання
Автор Артур Конан Дойл
Мова Англійська мова
Опубліковано 1893 р.
Ілюстратор Сідні Педжет
Цикл Спогади Шерлока Холмса[1] і Бібліографія Шерлока Холмса
Попередній твір Ґлорія Скотт
Наступний твір Рейґетська загадка

CMNS: Цей твір у Вікісховищі
Le Trésor des Musgraves (1912).

«Обряд родини Масгрейвів» — твір із серії «Спогади Шерлока Холмса» шотландського письменника Артура Конана Дойля. Вперше опубліковано Strand Magazine у 1893 році.

Сам автор пізніше заніс цю історію до свого списку «12 улюблених історій про Шерлока Холмса».

Сюжет[ред. | ред. код]

Реджинальд Масгрейв
Холмс на вирахуваному ним місці

Колишній знайомий Холмса по коледжу Масгрейв звертається до нього з приводу загадкових подій, що відбуваються в його замку. Днями його дворецький був помічений, коли він переглядав сімейний документ, названий «Обрядом родини Масгрейвів». Господар хотів звільнити дворецького, але той несподівано зник. Служниця, у якої був роман зі зниклим, божеволіє. Холмс, приїхавши в будинок Масгрейвів, дізнається, що вона теж пропала. Її сліди обриваються біля озера. Прочесавши озеро, детектив знайщов мішок із залізом. Він вважає, що документ, яким цікавився дворецький, є важливим для цієї справи, оскільки дворецький ризикував хорошою роботою, коли йшов на це.

Пройшовши до місця, зазначеного в документі, Холмс, Масгрейв і двоє поліцейських знайшли кам'яну плиту, відсунувши яку, вони побачили порожню скриню і мертвого дворецького. Після цього Холмс зрозумів: дворецький був заручений зі служницею, але зустрівши жінку, гіднішу його, він кинув служницю. Дізнавшись про скарби, він захотів отримати їх. Він покликав на допомогу служницю, скориставшись тим, що вона закохана в нього. Проте вона досі ображалась на дворецького, тому при нагоді вбила його. Намагаючись приховати злочин, служниця поклала скарби в мішок, викинула його в озеро і втекла. Холмс попросив показати йому мішок, який знайшли в озері. Він дістав звідти корону, що належала Карлові І, предкові Масгрейва.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Doyle A. C. The Memoirs of Sherlock HolmesGeorge Newnes, 1894.