Одного разу (Сутінкова зона)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Одного разу
Зображення
Назва англ. Once Upon a Time
Входить у цикл Сутінкова зона
Сезон The Twilight Zone, season 3d
Попередник Джунглі[d]
Наступник П'ять персонажів у пошуках виходуd
Мова оригіналу англійська
Дата публікації 15 грудня 1961
Режисер Норман Маклеод і Леслі Гудвінсd
Сценарист Річард Метісон
Виробничий код 4820

«Одного разу» (англ. Once Upon a Time) — 78 серія американського телевізійного серіалу-антології «Сутінкова зона». Вперше він вийшов в ефір 15 грудня 1961 року. У ньому зіграла зірка раннього кіно Бастер Кітон в одній із своїх пізніх ролей, як неймовірний мандрівник у часі, а початкові та заключні сцени віддають належне німим фільмам, якими він був відомий.

Початкова розповідь[ред. | ред. код]

Містер Малліган, досить суворий критик свого часу, невдовзі відкриє значення цієї старої фрази: «З вогню та в полум'я» — сказав, що вогонь яскраво горить завжди — у «Сутінковій зоні».

Сюжет[ред. | ред. код]

Вудро Малліган — сварливий чоловік з 1890 року, незадоволений тим, до чого дійшов його світ: профіцит національного бюджету становить лише 85 мільйонів доларів, ціни для нього вражаюче високі, а його колись тихе містечко Гармоні, штат Нью-Йорк, кишить худобою, яка бродить вулицями, на яких повно кінних екіпажів і пенні-фартингів, що рухаються з обмеженням швидкості 8 миль/год. Після зіткнення з велосипедистом він потрапляє в корито з водою, через що Малліган змушений зняти штани, щоб висушити їх, коли він добереться до місця роботи.

Він працює прибиральником у професора Гілберта, який щойно винайшов «шолом часу», який може перенести того, хто його носить, на 30 хвилин в інше десятиліття. Малліган приміряє його, і це відправляє його в 1961 рік; Там Гармоні — це жваве місто з вулицями, заповненими автомобілями, різноманітним міським шумом і неймовірно високими цінами. У хаосі він втрачає шолом, який підбирає хлопець на роликових ковзанах, змушуючи Маллігана кинутися в погоню на сучасному велосипеді. Він відновлює пошкоджений шолом, коли зустрічає Ролло, вченого. Вони відносять шолом до майстерні, де Ролло та власник сперечаються щодо ремонту, а Малліган йде, щоб придбати штани.

Ролло вважає 1890-ті ідилічним періодом і хоче повернутися туди замість Маллігана. Він тікає з шоломом, але Малліган ловить його в останню мить, і вони обидва повертаються назад. Малліган почувається вдома з полегшенням, а Ролло вважає це чарівним. Через тиждень Малліган по-новому став цінувати життя 1890 року, але Ролло наляканий відсутністю технологій і сучасних зручностей. Роздратований незадоволенням Ролло, Малліган встановлює шолом на 1961 рік, одягає його на голову Ролло та повертає його назад у його час.

Заключна розповідь[ред. | ред. код]

«Кожному своє» — так звучить ще одна стара фраза, з якою містер Вудро Малліган щиро погодився б, бо він зрозумів — безперечно важким шляхом — що є багато мудрості в третій старій фразі, яка звучить так: «Залишайтеся у власному подвір'ї». До цього можна додати: «і, якщо це можливо, допомагайте іншим залишатися на своєму місці» — звісно, через «Сутінкову зону».

Актори[ред. | ред. код]

  • Бастер Кітон — Вудро Малліган
  • Стенлі Адамс — Ролло
  • Мілтон Парсонс — професора Гілберта
  • Гіл Лемб — офіцер Фланаган
  • Джеймс Флавін — перший поліцейський у 1961 році
  • Гаррі Флір — другий поліцейський у 1961 році
  • Воррен Паркер — менеджер магазину одягу
  • Джессі Вайт — ремонтник
  • Джордж Е. Стоун — Фенвік

Виробництво[ред. | ред. код]

Бастер Кітон був однією з найбільших зірок німої ери, і цей епізод із його участю був задуманий як данина поваги цій роботі.[1]. Одна послідовність, яка відбувається майже одразу після перенесення епізоду до сьогодення, є майже точною копією гег, який Кітон представив приблизно сорок один рік тому у фільмі Роско Арбакла під назвою «Гараж».

Частини, дія яких відбувається в 1890-х роках, виконані в стилі німого фільму з інтертитрами та містять лише саундтрек салонного фортепіано (і звичайну початкову та заключну оповідь Рода Серлінга). Музика була створена Вільямом Лавою та виконана ветераном голлівудської студії та сесійним піаністом Реєм Тернером.

Багато уваги приділяється тому факту, що Малліган з'явився в 1961 році без штанів через те, що він впав у корито з водою, що змусило його зняти штани, поки вони висихають. Повторюваний гег показує Маллігана без штанів, якого переслідує поліцейський як у минулому, так і в сьогоденні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "I met Buster Keaton through Bill Cox…and I thought «Gee, that would be wonderful to get Keaton into a Twilight Zone»-Richard Matheson. Zicree, Mark-Scott (1982). The Twilight Zone Companion. Bantam. с. 260–261. ISBN 0-7607-5634-1.

Джерела[ред. | ред. код]

  • DeVoe, Bill. (2008). Trivia from The Twilight Zone. Albany, GA: Bear Manor Media. ISBN 978-1-59393-136-0
  • Grams, Martin. (2008). The Twilight Zone: Unlocking the Door to a Television Classic. Churchville, MD: OTR Publishing. ISBN 978-0-9703310-9-0

Посилання[ред. | ред. код]