Оксамитові пальчики (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Оксамитові пальчики»
Автор Сара Вотерс
Назва мовою оригіналу англ. Fingersmith
Дизайн обкладинки Віталій Котенджи
Країна Велика Британія Велика Британія
Мова англійська
Тема сирота, Кишеньковий злодій і шахрайство
Жанр детективний роман, психологічний трилер, готична література, історична література
Видавництво Велика Британія Virago Publishers[en]
Україна Vivat
Видано 4 лютого 2002[1]
Видано українською 2019
Перекладач(і) Дарина Березіна
Сторінок 688
ISBN 978-966-942-985-8

Оксамитові пальчики (англ. Fingersmith) — історичний детективний роман британської письменниці Сари Вотерс (нар. 1966), дія якого розгортається у вікторіанській Британії 1860-х років та відображає похмурий аспект епохи.[2]

Перше видання вийшло у Великій Британії 2002 року у видавництві Virago Publishers. Роман перекладений 15 мовами, зокрема й українською в 2019 році у видавництві Vivat.

Сюжет[ред. | ред. код]

Неймовірно напружений карколомний сюжет роману сповнений хитросплетінь, маніпуляцій і химерних таємниць. Тут є все: кохання, авантюри, зрада, біль та емоційне насильство. Лондон Вікторіанської епохи зображено без прикрас: бідні квартали, засмічена Темза, шахраї, жебраки, порнографи й психіатричні лікарні, більше схожі на тюрми.

Саме на дні лондонського життя і зростала Сью: у сім'ї шахраїв, які скупають крадене й торгують дітьми. Одного разу пройдисвіт на прізвисько Джентльмен запропонував дівчині оборудку: влаштуватися служницею до багатої леді, допомогти йому схилити її до заміжжя, заволодіти статками жінки й потім поділити їх. Здавалося б, план простий, і Сью погоджується. Але з'ясувалося, що в дурні можна пошити будь-кого — власне, і її саму.

Відтворюючи похмуру атмосферу оповитого габою туману готичного Лондона, вишуканий роман подарує вам ту саму декадентську оману й літературне бешкетництво, якого можна сподіватися від найкращих творів Вілкі Коллінза.

Лесбійська та феміністична тематика[ред. | ред. код]

Літературні критики зазначають зв'язок роману з дискусіями на феміністичні та сексуальні теми. Сара Вотерс критикує суб'єктну позицію жінки в патріархаті та кидає виклик різноманітним гетеро-патріархальним нормам, переосмислюючи вікторіанську порнографію, насичену стереотипами чоловічого панування та жіночого підкорення. Руйнуючи ці структури, авторка описує відкриття лесбійської ідентичності Мод і Сьюзен та постання Мод як письменниці. Боротьба головних героїнь проти утисків у вікторіанському суспільстві та їхні часто експлуататорські стосунки з чоловіками стали об'єктом обговорень феміністичних критиків.[3][4][5]

Назва роману «Fingersmith» — це архаїчний англійський термін на позначення кишенькового злодія, але, враховуючи зміст роману, можна припустити, що він також має відобразити еротичну тематику роману.

Посилання на інші твори[ред. | ред. код]

  • У примітках до тексту Сара Вотерс інформує читача, що книга, над якою працюють Крістофер Ліллі та Мод, насправді заснована на бібліографії, яку під псевдонімом Пізанус Фраксі наприкінці 1870-х років опублікував Генрі Спенсер Ешбі. Проте авторка чітко дає зрозуміти, що, хоча думки Ліллі щодо бухгалтерського обліку перегукуються з думками Ешбі, у всіх інших аспектах він цілком вигаданий.
  • Сара Вотерс також заявляє в примітках, що всі тексти, цитовані Мод, насправді існували, та перераховує їхні назви.

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Адаптації[ред. | ред. код]

Роман був екранізований для телебачення, сцени та як фільм.

Телеадаптація BBC «Fingersmith» була показана у 2005 році. До акторського складу увійшли Саллі Гокінс у ролі Сьюзен Тріндер, Елейн Кессіді у ролі Мод Ліллі, Імельда Стонтон у ролі місіс Саксбі та Руперт Еванс у ролі Джентльмена.

Алекса Юнґе написала однойменну сценічну адаптацію, прем'єра якої відбулася в березні 2015 року на Орегонському Шекспірівському фестивалі в Ешленді, штаті Орегон. У ньому зіграли Еріка Салліван у ролі Мод, Сара Брунер у ролі Сью, Елайджа Олександр у ролі Джентльмена та Пітер Фрешетт у ролі Кріса Ліллі[9]. Прем'єра п'єси відбулася в Новій Англії в Американському репертуарному театрі в грудні 2016 року[10]. Його режисером став Білл Раух, а в головних ролях Трейсі Чімо у ролі Сью, Крістіна Беннетт Лінд у ролі Мод Ліллі, Крістін Нільсен у ролі місіс Саксбі та Т. Райдер Сміт у ролі Крістофера Ліллі[11].

Південнокорейський режисер Пак Чан Ук створив фільм під назвою «Служниця» (корейська назва «Агассі»), дія якої відбувається в колоніальній Кореї 1930-х років, і в головних ролях Ха Чон У, Кім Мін Хі, Чо Джін Ун і Кім Те Рі. Фільм вийшов на Каннському кінофестивалі у 2016 році, отримав схвалення критиків і мав касовий успіх[12][13][14][15]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Freebase Data DumpsGoogle.
  2. Gilling, Tom (24 лютого 2002). Our Mutual Attraction. The New York Times (англійською) .
  3. Jones, Adele (2016). The Feminist Politics of Textuality: Reading the Feminism of Julia Kristeva in Fingersmith. Sarah Waters and Contemporary Feminisms (англійською) . UK: Palgrave Macmillan. с. 115—132.
  4. Hughes-Edwards, Mari (2016). ‘Better a prison … than a madhouse!’: Incarceration and the Neo-Victorian Fictions of Sarah Waters. Sarah Waters and Contemporary Feminisms (англійською) . UK: Palgrave Macmillan. с. 133—151.
  5. O’Callaghan, Claire (20 жовтня 2015). “The Grossest Rakes of Fiction”: Reassessing Gender, Sex, and Pornography in Sarah Waters's Fingersmith. Critique: Studies in Contemporary Fiction (англійською) . Т. 56, № 5. с. 560—575.
  6. Women's Prize for Fiction. Library Thing (англійською) .
  7. The Man Booker Prize 2002. The Booker Prizes (англійською) .
  8. Historical Dagger 2002 Winner. THE CRIME WRITERS’ ASSOCIATION (англійською) .
  9. Oregon Shakespeare Festival announces 2015 season: 'Much Ado,' 'Guys and Dolls' and more. Oregon Live (англійською) . 14 березня 2014.
  10. Fingersmith. American Repertory Theater (англійською) .
  11. American Repertory Theater Presents the New England Premiere of FINGERSMITH. BroadwayWorld (англійською) . 28 жовтня 2016.
  12. First look at Park Chan-Wook’s Fingersmith adaptation The Handmaid. JoBlo (англійською) . 3 листопада 2015.
  13. The Handmaiden. Rotten Tomatoes (англійською) .
  14. The Handmaiden. Metacritic (англійською) .
  15. The Handmaiden. Box Office Mojo (англійською) .

Джерела[ред. | ред. код]

  • Вотерс С. Оксамитові пальчики: роман / пер. з англ. Д. Березіної. Харків: Віват, 2019. 688 с. (Художня література).

Посилання[ред. | ред. код]