Рокачевський Опанас Юхимович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рокачевський Опанас Юхимович

Народження 1830(1830)
Київ
Смерть 25 січня 1901(1901-01-25)
  Київ
Жанр живопис
Навчання Петербурзька академія мистецтв
Діяльність художник
Діти fille de Rokachevsky, Afanasyd
Роботи в колекції Ермітаж і Національний художній музей України

CMNS: Рокачевський Опанас Юхимович у Вікісховищі

Опана́с Юхи́мович Рокаче́вський (18301901) — український маляр-портретист родом з Києва. Закінчив Петербурзьку Академію Мистецтв; з 1860 р. академік, відтоді очолював Малювальну школу при Києво-Печерській Лаврі.

Дотримувався академічного напрямку в мистецтві.

Творчість[ред. | ред. код]

Портретний доробок О.Рокачевського — красномовний приклад розвитку академізму як стилю. На відміну від сучасного йому реалістичного живопису, академічний живопис дотримувався певних схем і концепцій. Саме тому головною складовою та самоціллю творчості художника стала технічна віртуозність виконання портрета.

Рокачевський виробив свою концепцію портрета: об'єктивно-пристрасну, з підкреслено виявленим моментом репрезентації особи. Бездоганне володіння рисунком, органічне відчуття стилю не дають митцю стати звичайним, яких сотні.

Як зазначає Ігор Шаров, якщо серед творів 60-х років зустрічаються приклади пошуків природної життєвості, відходу від заданої теми, то згодом художник немов застигає у раз знайденій формулі портрета, змінюючи лише окреслення і масштаби зображення. Одним з перших у доробку Рокачевського, що дійшли до нас, є «Портрет графа Олександра Миколайовича Толстого» (1852). Поясне зображення літнього чоловіка з сивими бакенбардами, в чорному оксамитовому сюртуку витримане в оливково-чорних і сріблясто-вохристих тонах. Розумне вольове обличчя немов застигло у гордовитому спокої. Це і є типовий зразок академічного портретного живопису середини ХІХ століття. Монохромність колірного ладу досить вдало обігрується яскравими акцентами кольору при ще абсолютно умовному освітленні.

Отже, за своїми мистецькими поглядами і переконаннями український живописець Опанас Рокачевський — типовий академіст 50-60 років ХІХ століття. Його творчість — характерний приклад складності поступу реалістичного портрета. Вона ілюструє досить розвинений струмінь академічного напрямку в портретному жанрі 60-80 років ХІХ століття.

Портрети[ред. | ред. код]

  • «Дочка»,
  • «Невідома»,
  • «Селянка»,
  • «Ліцеїст».

Всі зберігаються у Київському Державному Музеї Українського Мистецтва.

Література[ред. | ред. код]