Операція ВАН

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Операція ВАН
тероризм у Франціїd
Місце атаки турецька амбасада в Парижі
Дата 24 вересня 1981
Спосіб атаки захоплення
Зброя hangun
Загиблі 1
Поранені 3
Число терористів 4
Терористи командир Вазген Сислян, Акоп Джулфаян, Геворк Гюзелян, Арам Басмаджян
Число заручників 56

Операція ВАН (Operation VAN) — операція по захопленню турецького консульства в Парижі, здійснена вірменською бойовою організацією АСАЛА 24 вересня 1981 року.

Хід операції[ред. | ред. код]

Чотири вірменина з Групи імені Егіі Кешишян (командир Вазген Сіслян , Акоп Джулфаян, Геворк Гюзелян, Арам Басмаджян) протягом 15 годин утримували турецьке консульство в Парижі. Увірвавшись до консульства, вони важко поранили консула Кая Інала і представника служби безпеки Джемаль Озена. Два бойовика при цьому отримали поранення. Терористи захопили 56 заручників; деякі з яких, по всій видимості, виявилися турецькими крипто-вірменами і допомагали бойовикам. У підсумку, бойовики дозволили відправити поранених Інала і Озена в лікарню, де Озен помер від поранень.

Вимогу бойовиків звільнити «вірменських і декількох турецьких і курдських політичних в'язнів в Туреччині» було відхилено.

Бойовики вирішили здатися французькій владі, попросивши визнати за ними статус політичних в'язнів. Головний вірменський політв'язень - священик Манвел Еркатян - на вимогу європейських держав, все ж був звільнений.

Суд[ред. | ред. код]

Усі четверо бойовиків виявилися молодими вірменами з Лівану, членами АСАЛА. У Парижі пройшов суд, в якому брали участь героїня Французького опору Мелін Манушян - вдова Мисака Манушяна; відома співачка Ліз Сарьян і ін. Адвокатом бойовиків був майбутній член парламенту і міністр промисловості Франції. Після слів «підсудні, встаньте!» Встали всі присутні в залі суду вірмени. Троє з бойовиків були випущені у 1986 р і поїхали до Лівану, двоє з них потім переїхали у Вірменію . [1]

Один з бойовиків - Арам Басмаджян, покінчив життя самогубством у в'язниці і був похований на кладовищі Пер-Лашез .

Вирок французького суду представляв яскравий контраст з аналогічними процесами над вірменськими терористами, що проходили в той же час в США і Югославії, де терористи отримали максимальні терміни [2] . Так, вбивця турецького консула у Лос-Анджелесі Кемаля Арікана 19-річний Хампіг Сасунян був засуджений судом присяжних до довічного ув'язнення [3] [4] . Суд США у 2006 та у 2010 роках відхилив прохання Сасуняна про помилування.

15 грудня 2016 р був помилуваний владою Каліфорнії. Рішення було прийнято спеціальною радою штату Каліфорнія.

Згодом в міжнародній пресі з'явилася інформація, що французький уряд, нібито, уклав з терористами угоду, однією з умов якого було винесення м'яких вироків учасникам нападу на турецьке консульство в обмін на припинення акцій АСАЛА на французькій території. Однак, навряд чи це відповідало дійсності. Бо пізніше АСАЛА влаштувала вибух в аеропорту Орлі , який забрав життя 8 людей, 4 з яких були французами. За заявою професора Гантера, це стало демонстрацією банкрутства політики,що проводиться урядом Франції [2] .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Співрозмовник Вірменії. Операція «Ван» N22 (45)[недоступне посилання]
  2. а б Gunter, Michael, Transnational Sources of Support for Armenian Terrorism, Conflict Quarterly, V.5, No.4 (Fall 1985), pp.31-52 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 18 лютого 2012. Процитовано 5 березня 2019.
  3. The Associated Press, June 15, 1984. Sassounian Gets Life In Prison Without Parole For Assassination
  4. Upi (16 червня 1984). Assassin Gets Life Term. The New York Times. 0362-4331. Процитовано 30 березня 2016.