Орловська фортеця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Орловська фортеця

49°28′21″ пн. ш. 35°43′21″ сх. д. / 49.47250° пн. ш. 35.72250° сх. д. / 49.47250; 35.72250
Країна  Україна
Розташування Харківська область, Нововодолазький район, с. Дячківка
Будівництво 1731 — 1731
Орловська фортеця. Карта розташування: Україна
Орловська фортеця
Орловська фортеця (Україна)

Орловська фортеця (до 1738 року Дев'ята фортеця) — фортеця, споруджена у 1731 році за зразковим проектом фортець Української лінії. Розташована поблизу від села Дячківка, Нововодолазького району, Харківської області.

При фортеці знаходився Перший батальйон Орловського ландміліційного полку.

Історія[ред. | ред. код]

Первісна назва фортеці Дев'ята, в 1738 році перейменована на Орловську фортецю. При фортеці розміщався 1-й батальйон Орловського ландміліційного полку, від якого фортеця отримала свою назву (2-й батальйон полку розміщувався в фортеці Святої Параскеви).

В 1770 році піхотні ландміліційні полки увійшли до складу армії, а сам Український корпус було скасовано. З 11-ти існуючих на той час ландміліційних полків чотири зберегли свої назви, а інші увійшли до складу інших полків. Орловський піхотний полк було розформовано. А кадри передані інших підрозділам, з пізніше сформованим 36-м піхотним полком не мав спадкоємства.

Архітектура фортеці[ред. | ред. код]

Фортеця земляна, прямокутна в плані, чотирибастіонова. Площа фортечного двору більше 1 га. З напільного північно-західного боку розташований в'їзд до фортеці. Південно-західна куртина посилена равеліном, спрямованим до р. Берестовій. Фортеця була оточена сухим ровом, ділянки якого збереглися до наших днів. З сьомою на лінії Параскевською фортецею і дев'ятою — Іванівською з'єднувалася валом і ровом.

Також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела і література[ред. | ред. код]