Осічка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Осічка при екстрактуванні гільзи з напіватоматичного пістолета

Осічка — явище, яке полягає в тому, що після виконання всього необхідного для займання заряду в зброї (розбивання капсуля в патроні при стрільбі з рушниць і гармат, що стріляють унітарним патроном; займання витяжною трубкою або електричним запалом при стрільбі з гармат) не відбувається пострілу.

Осічки набоїв[ред. | ред. код]

Розломлення гільзи[ред. | ред. код]

Розломлення гільзи може відбутися через зтоншення стінок або зношення сталі. Під час пострілу, гільза розділяється на дві частини у основі. Це не рідко траплялося з латунними гільзами які снаряджали декілька разів.

Збій[ред. | ред. код]

Збій (англ. dud) (осічка) відбувається коли стрілець натискає на спусковий гачок, а метальний заряд у гільзі не запалюється і постріл не відбувається. Такі набої можуть бути небезпечні. Їх необхідно деактивувати і утилізувати належним чином.

Затяжний постріл[ред. | ред. код]

Докладніше: Затяжний постріл

Затяжний постріл — неочікувана затримка між натисканням на спусковий гачок і запалюванням метального заряду. Затяжний постріл може відбутися коли поломка зброї не помітна. Якщо таке сталося, то краще за все спрямувати зброю вниз або у безпечному напрямку на час від 30 до 60 секунд, потім вийняти і безпечно утилізувати боєприпас (який тепер переходить до розряду збійних, якщо капсуль розбито, якщо ні то проблема у зброї). Причина таких дій полягає у тому, що набій який знаходиться зовні або у відкритій зброї може вибухнути і утворити багато осколків.

Розрив ствола[ред. | ред. код]

Розрив ствола (англ. squib load, squib round, squib, squib fire, insufficient discharge, incomplete discharge) дуже небезпечна осічка яка може статися коли снаряду не вистачає сили яка його штовхає і він застряє у стволі. У випадку з напіватоматичною або автоматичною зброєю, це може призвести до пострілу добрим снарядом по снаряду який застряг, що може призвести до руйнування зброї, а також несе загрозу оточуючим. Якщо куля застрягла у стволі під час пострілу її в жодному разі не можна вибивати іншим пострілом, бойовим або холостим. До того ж у холостих набоях використовують інший тип пороху, який створює більший тиск. Тому наявність у стволі кулі або іншої перешкоди може викликати розрив ствола.

Механічні осічки[ред. | ред. код]

Механічні осічки (також заїдання) включають у себе збої при подачі або екстрактуванні набоїв; збої у роботі автоматики при стрільбі; а також збої при віддачі та відведенні порохових газів для замикання затвору (велику небезпеку становить неробочий прапорець-«засувка» яка сигналізує, що зброя порожня). У деяких випадках, зайвий набій, заблокований ствол, невдала конструкція та розбовтаний затвор можуть нанести пошкодження приймачу, стволу або іншим частинам зброї.

Осічка при досиланні набою[ред. | ред. код]

Осічка при досиланні відбувається тоді коли затвор не може дослати набій у патронник. Зазвичай це відбувається коли стрілець не вірно тримає зброю.

Зрив ударника[ред. | ред. код]

Зрив ударника відбувається коли ударник рухається за затвором швидше ніж це передбачено. Зазвичай це стається через зношування механізму і може призвести повністю автономної роботи зброї.

Передчасний постріл[ред. | ред. код]

Передчасний постріл може статися через падіння зарядженої зброї, коли набій знаходиться у патроннику.

Stovepipe[ред. | ред. код]

Осічка при екстрактуванні відбувається під час руху затвору як у напівавтоматичній так і у автоматичній зброї яка стріляє з закритого затвору коли порожня гільза застрягла у віконці ежектора. Це може бути через поломку або дефективність ежектора, або якщо стрілець неправильно тримає зброю.

Подвійне заряджання (Осічка тип 3)[ред. | ред. код]

Подвійне заряджання відбувається коли порожня гільза залишається у каморі або повертається у камору після екстракції а затвор досилає другий набій.

Запобігання[ред. | ред. код]

Деякі механічні осічки викликані поганою конструкцією, через що їх не можна запобігти. Деякі осічки можуть статися через погані або неякісні боєприпаси. Багато осічок можна запобігти правильно користуючись зброєю і правильно готуючи її до бою.

Бомба яка не вибухнула (Перша світова війна)
Бомба яка не вибухнула (Перша світова війна)
Наслідки затяжного пострілу у револьвері
Наслідки затяжного пострілу у револьвері
Ствол британської гармати пошкоджений вибухом
Ствол британської гармати пошкоджений вибухом

Посилання[ред. | ред. код]