Пам'ятник Леонарду Гіршману (Харків)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пам'ятник Леонарду Гіршману в Харкові

Пам'ятник Леонарду Гіршману — пам'ятник видатному лікарю і вченому-офтальмологу професору Леонарду Леопольдовичу Гіршману в місті Харкові, з яким пов'язаний його життєвий шлях і науково-практична діяльність.

Загальні дані[ред. | ред. код]

Пам'ятник професору Леонарду Гіршману розташований на території Харківської 14-ї міської офтальмологічної кліники.

Відкриття пам'ятника відбулося 9 жовтня 2009 року і приурочено до 100-літнього ювілею найстарішої очної клініки України в місті Харкові. В урочистому заході відкриття пам'ятника взяли участь також правнучка професора Вікторія Комас-Гіршман і головний офтальмолог України Сергій Риков.

Пам'ятник виконаний у співавторістві архітектором Лівшицом В. І. (дійсний член Української академії архітектури, заслужений архітектор України) та скульптором Демченком А. Н. (доцент кафедри скульптури Харківської академії дизайну).

Виготовлення і встановлення пам'ятника було здійснено винятково коштом пожертвувань меценатів з числа лікарів, підприємців, рядових харків'ян, міських установ. Створенню пам'ятника сприяла співпраця адміністрації лікарні з міською владою: Департаментом охорони здоров'я та соціальних питань, управлінням містобудування та архітектури Департаменту містобудування, архітектури та земельних відносин, КП «Харківсвітло», КП «Зеленбуд».

Опис[ред. | ред. код]

Пам'ятник професору Леонарду Гіршману являє собою скульптурну композицію самого лікаря на повен зріст та його пацієнтки — маленької сліпої дівчинки, яка сидить на стільці і притискає до себе руку Леонарда Леопольдовича. Скульптор свідомо відійшов від традиційного помпезного втілення в пам'ятниках образів учених — його метою було показати турботливість, людяність і відкритість са́ме лікаря Гіршмана, його віддане служіння людям.

Скульптурну композицію відлито в бронзі, її висота становить 2,3 м.

П'єдестал (заввишки 1,4 м) — виконаний з граніту.

Джерела і посилання[ред. | ред. код]