Панченко Сусанна Миколаївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Панченко Сусанна Миколаївна
Народилася 1948
Полтавська область, Українська РСР, СРСР
Діяльність лікарка, викладачка університету
Заклад Київський медичний інститут
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор медичних наук
У шлюбі з Шалімов Олександр Олексійович
Нагороди Державна премія УРСР у галузі науки і техніки — 1986

Суса́нна Микола́ївна Па́нченко (Шалі́мова) (8.03.1948-21.09.2019) — доктор медичних наук, професор, лауреат Державної премії УРСР в галузі науки і техніки (1986).

З життєпису[ред. | ред. код]

Родом з невеликого полтавського містечка. Перший раз до інституту не поступила, закінчила медучилище. Для подальшої роботи вибрала київське Медмістечко; хотіла працювати в дитячому відділенні, але вмовили кілька місяців допомогти в хірургічному — де й лишилася. На наступний рік вступила до інституту. Працювала і хірургом, й викладачем в медичному інституті.

Від 1981 року — дружина (друга) Олександра Шалімова.

Потім полишила попередні роботи, через хворобу рук не могла більше оперувати і перейшла в Київський національний університет культури і мистецтв де викладала дисципліну «Основи медичних знань» і була завідувачем кафедри медичної підготовки та фізичного виховання.

Станом на 1986 рік — асистент кафедри загальної хірургії Київського національного медичного університету.

Лауреат Державної премії УРСР в галузі науки і техніки 1986 року — за цикл робіт «Розробка, теоретичне обґрунтування та клінічне впровадження нових методів оперативного лікування, детоксикації і реабілітації хворих із захворюванням печінки та жовчовивідних протоків»; співавтори Картель Микола Тимофійович, Ковальов Михайло Маркович, Колесников Євген Борисович, Короткий Валерій Миколайович, Медведєв Володимир Єгорович, Орел Гліб Львович, Павловський Михайло Петрович, Радзіховський Анатолій Павлович, Скиба Володимир Вікторович.

Стала віце-президентом Всеукраїнського благодійного медичного фонду імені О. О. Шалімова.

Серед патентів: «Спосіб лікування пенетруючих виразок 12-персної кишки», співавтори Гайдуков Л. Н., Гройсман С. Д., Земсков Володимир Сергійович, Злой В. В., Колесников Євген Борисович.

Джерела[ред. | ред. код]