Паре (гори)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Паре
суах. Upare, Milima ya Upare
англ. Pare Mountains
Вид на Північні Паре (Норт-Паре) на схід від села Кіломені (Kilomeni), січень 2009 року
Вид на Північні Паре (Норт-Паре) на схід від села Кіломені (Kilomeni), січень 2009 року
Вид на Північні Паре (Норт-Паре) на схід від села Кіломені (Kilomeni), січень 2009 року
Країна Танзанія Танзанія
Найвища точка Пік Шенгена
 - висота 2463 м
CMNS: Паре у Вікісховищі

Па́ре (суах. Upare, Milima ya Upare, англ. Pare Mountains) — гори на північному сході Танзанії; найпівнічніша частина Східно-Африканського рифта на території Танзанії.

Фізико-географічна характеристика[ред. | ред. код]

Гори Паре складаються з двох частин: Норт-Паре (Північні Паре) і Сауз-Паре (Південні Паре)[1].

Норт-Паре розташовані на відстані 35 км на південний схід від Кіліманджаро. Висота гір коливається в інтервалі від 500 до 2113 метрів. У горах переважно розташовані ферми, тоді як первинні ліси більшістю вирубані або замінені на привезену рослинність. Охороною території займається три лісних резервата, створення подібних планується ще в трьох місцях. Загальна площа лісів сягає 74 км²[2][3].

Сауз-Паре розташовані на південний схід від Норт-Паре. Від гір Усамбара, а саме Вест-Усамбара вони відокремлені 20-тикілометровим коридором — долиною річки Мкомазі, в яку стікають основні водні ресурси гір, і яка сама є притокою річки Пангані. Ця частина гір є вищою за північну й сягає 2462 метрів на пику Шенгена (англ. Shengena Peak). Тут містяться 11 лісних резерватів (ще 5 заплановано до створення). Загальна площа лісів сягає 271 км²[4][5].

Флора і фауна[ред. | ред. код]

З причин активної сільськогосподарської діяльності людини рослинний і тваринний світ у горах Паре є досить бідним. У посушливі сезони значної шкоди рослинному й тваринному світу завдають пожежі[2].

Втім, у Норт-Паре представлено 54 види лісових птахів, найрідкіснішим з яких є Accipiter ovampensis, Otus scops та Indicator meliphilus[3]. Тут поширені сухі ліси й чагарі, типовими видами для якиє є Prunus africana, Albizia gummifera, Newtonia buchananii[2].

Серед резерватів Сауз-Паре популярністю у фахівців відзначається лісний резерват Хром (англ. Chome Forest Reserve), на території якого розташована найвища точка гір. У цьому резерваті, зокрема, водиться ендемік гір Паре — птах Zosterops winifredae, а також Sheppardia sharpei і Orthotomus metopias, для яких резерват є найпівнічнішим окраєм ареалу[5].

Людська діяльність[ред. | ред. код]

У горах проживають представники етносу паре. У минулому вони добували залізо в горах і торгували ним з сусідніми долинними народами. Цей товар був досить популярним, здебільшого його купували люди чагга[1].

У теперішній час гори Паре адміністративно відносяться до регіону Кіліманджаро. На території Норт-Паре у 40 селищах проживають понад 56 тисяч жителів, тоді як населення Сауз-Паре сягає 94 тисячі осіб, які мешкають у 49 селах[2][4].

У горах буває здійснюється незаконна вирубка лісів задля дров (і на продаж), притому що в Сауз-Паре ростуть цінні породи дерев[4]; розповсюджене також випасання худоби на гірських видолинках[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Pare Mountains (англ.). Mountain Kingdom. Архів оригіналу за 18 жовтня 2010. Процитовано 10 жовтня 2010.
  2. а б в г North Pare (англ.). Eastern Arc Mountains Conservation Endowment Fund. Архів оригіналу за 2 липня 2012. Процитовано 10 жовтня 2010.
  3. а б в North Pare Mountains (англ.). BirdLife International. Архів оригіналу за 2 липня 2012. Процитовано 10 жовтня 2010.
  4. а б в South Pare (англ.). Eastern Arc Mountains Conservation Endowment Fund. Архів оригіналу за 2 липня 2012. Процитовано 10 жовтня 2010.
  5. а б South Pare Mountains (англ.). BirdLife International. Архів оригіналу за 2 липня 2012. Процитовано 10 жовтня 2010.