Парселмова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Парселмова
Творець Джоан Роулінг і Френсіс Ноланd
Персонаж твору Гаррі Поттер, Гаррі Поттер і Гаррі Поттер і Смертельні реліквії: Частина 1
З вигаданого світу всесвіт Гаррі Поттера
Медіафраншиза Чаклунський світd

Парселмова — вигадана мова змій у сазі про Гаррі Поттера, яка асоціюється в пересічній свідомості з темною магією (хоча, за словами Дамблдора, це не обов'язково ознака зла). Ті, хто мають здатність говорити цією мовою («парселмовці») зустрічаються дуже рідко. Люди можуть набувати подібних навичок шляхом навчання або за допомогою методу ксеноглосії, наприклад шляхом генетичного успадкування (або завдяки використанню небезпечної темної магії). Гаррі парселмовець: у частині Гаррі Поттер і таємна кімната це пояснюється тим, що Волдеморт частково передав Гаррі деякі свої здібності в ніч, коли намагався вбити його. У частині Смертельні реліквії розповідається, що часточка душі Волдеморта в Гаррі надає йому цю можливість, але згодом, внаслідок її руйнації, зникає і сама ​​здібність.

Іншими відомими парселмовцями були Салазар Слизерин і його нащадки, у тому числі Волдеморт і Гонти. Дамблдор також розуміє парселмову, проте у нього це набута здібність, а не природна здатність. В «Напівкровному принці» він повторює слова Морфін Гонта «великий будинок на шляху», промовлені зміїною мовою.

Рон використовує парселмову в останній книзі, щоб знову відкрити Таємну кімнату, але він лише імітує звук фрази Гаррі, що була використана раніше в книзі.

Роулінг запозичила цей термін від застарілого слова, яке означало «того, хто має проблеми з ротом, як от заяча губа».

Френсіс Нолан, професор фонетики в Кембриджському університеті, розробив версію парселмови, яка використовується у фільмах. Вона має високу частоту щілинних і глоткових приголосних, що акустично наближені до фізіології змії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • J.K. Rowling Web Chat Transcript. Архів оригіналу за 8 липня 2012. Процитовано 17 травня 2016.
  • Transcript of JK Rowling web chat — Harry Potter Beyond. Архів оригіналу за 21 лютого 2008. Процитовано 27 лютого 2008.
  • J.K Rowling at the Royal Albert Hall 26 June 2003. Архів оригіналу за 6 серпня 2012. Процитовано 27 лютого 2008.
  • Highfield, Roger (2002). The Science of Harry Potter: How magic really works. New York: Viking. ISBN 978-0-670-03153-5.
  • Teare, Elizabeth (2002). Harry Potter and the technology of magic. У Whited, Lana A. (ред.). The Ivory Tower and Harry Potter: Perspectives on a literary phenomenon. Columbia, Missouri: University of Missouri Press. с. 29–342. ISBN 978-0-8262-1549-9.
  • Black, Sharon (2003). The Magic of Harry Potter: Symbols and Heroes of Fantasy. Children's Literature in Education. 34 (3): 237—247. doi:10.1023/A:1025314919836.