Петерсон Григорій Павлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Григорій Петерсон
рос. Григорий Петерсон
Народився 18 лютого 1839(1839-02-18)
Пенза, Російська імперія
Помер 2 січня 1909(1909-01-02) (69 років)
Саранськ, Пензенська губернія, Російська імперія
Діяльність історик
Нагороди
Орден Святого Володимира 4 ступеня
Орден Святого Володимира 4 ступеня

Григо́рій Па́влович Пе́терсон (рос. Григорий Павлович Петерсон; нар. 18 лютого 1839, Пенза — пом. 2 січня 1909, Саранськ) — мордовський архівіст, один із зачинателів краєзнавства у мордовському регіоні, член Пензенської, Тамбовської наукових архівних комісій.

Життєпис[ред. | ред. код]

Закінчив Санкт— Петербурзьку медико—хірургічну академію, служив у армійських лікарнях. Учасник російсько—турецької війни 1877 — 1878, нагороджений медаллю.

З кінця 70—х рр. XIX століття — лікар у Керенську, Канську, Інсарі, Саранську. На початку XX століття керував архівом Саранського поліцейського управління.

Наукова та дослідна діяльність[ред. | ред. код]

Видав збірки документів про інсарських воєвод, про будівництво церков в Інсарі. Ввів до наукового обігу документи про «Кубанський погром» 1717, а саме листування ландрата Л. Ф. Арістова про оборону Саранська.

Спробував узагальнити дані про пам'ятки матеріальної культури на території пензенського краю. Першим звернувся до аналізу розвитку історико—краєзнавчої науки, виділяючи в ній найвидатніших дослідників.

Однак пріоритетною для Петерсона була історія XVIII століття. Він досліджував у мордовських землях виконання юридичних актів та норм про рекрутчину. Автор праць з генеології, у яких дійшов висновку про поліетнічний характер дворянства мордовського краю.

Низку досліджень присвятив історії виникнення й розвитку монастирів на території Мордовії. Нагороджено орденом Св. Володимира 4—го ступеня, срібною медаллю в пам'ять про царювання Олександра ІІІ.

Праці[ред. | ред. код]

  • Право хозяина // Русская старина.— 1907.— № 6
  • Странички старины.— Саранск, 1993.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Воронин И. Д. Литературные деятели и литературные места в Мордовии.— Саранск, 1976
  • Савин О. М. Живая память.— Саранск, 1981
  • Мордовия. Кто есть кто. Энциклопедический словарь—справочник. — Ульяновск, 1997. — с. 315.