Пиловибухозахист

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пиловибухозахист (рос. пылевзрывозащита, англ. dust-explosion protection, dust-explosion proofness; нім. Staubexplosi-onsschutz m) — комплекс заходів боротьби з відкладенням, накопиченням і займанням вибухового пилу, локалізації вибуху вугільного пилу у підземних гірничих виробках.

Включає заходи, спрямовані на боротьбу з відкладенням і накопиченням вибухового пилу: змочування і прибирання пилу, періодичне очищення від пилу гірничих виробок, обмивання і побілка капітальних виробок, застосування запобіжних ВР і спец. обладнання при висадженні.

Заходи проти займання пилу[ред. | ред. код]

Заходи проти займання пилу: нейтралізація і скріплення осілого пилу, а також дотримання заходів безпеки проти займання метану та ін. вибухових газів, дотримання заходів безпеки під час проведення вибухових робіт і заходів попередження займання пилу під час використання електроенергії (електроустаткування у вибухо- та іскробезпечному варіанті).

Заходи з попередження поширення вибухів пилу[ред. | ред. код]

Заходи з попередження поширення вибухів пилу: заслони з інертного пилу (сланцеві заслони), водяні заслони, розпилення води вибухом, водяні завіси, а також осланцювання виробки, скріплення пилу пастами і гігроскопічними солями, гасіння спалахів газу автоматичними системами, соляне знепилювання.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Донбас, 2007. — Т. 2 : Л — Р. — 670 с. — ISBN 57740-0828-2.
  • Смирнов В. О., Білецький В. С., Шолда Р. О. Переробка корисних копалин. — Донецьк: Східний видавничий дім, 2013. — 600 с.