Подварак

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Подварак
Походження Сербія
Необхідні компоненти квашена капуста, м'ясо, цибуля
Зазвичай використовувані компоненти лавровий лист, часник, червоний перець, паприка, вино

Подварак (серб. подварак) — страва, відоме на Балканах, Сході, а також у деяких країнах Європи. Основним інгредієнтом подвараку є квашена капуста, з додаванням різних спецій: цибуля, червоний перець, чорний перець[1]. Існує кілька варіантів страв, особливо з додаванням спецій: з лавровим листом, часником, вином[2]. Із подвараком їдять різні види смаженого чи печеного м'яса: індичку, свинину, різні ковбаси тощо.

Приготування[ред. | ред. код]

Ненад Костич у «Щоденнику підмайстра кухаря» пише: «Подварак — одна з тих страв, які ми нерішуче запропонуємо гостю із західних країн. Ми знаємо, що це калорійна бомба та одна з тих страв, які сьогодні виганяють зі столу у розвиненому світі. Разом із грубим селянським коржем проя, подварак — це гірське, сільське задоволення, воно асоціюється з розпеченою грубкою „смедерево“, і це втіха після трудового дня. Жир буває кількох видів: і чисте сало, …і той, що виходить із м'яса, що додається в подварак»[3].

М'ясо обсмажують та виймають. У сковороду додають цибулю, потім нарізану тонкою соломкою квашену капусту трохи пізніше спеції. Викладають у форму для запікання шарами капусту та м'ясо, і поміщають у духовку.

Схожі страви[ред. | ред. код]

Фірмова страва північно-східної провінції Франції — ельзаський шукрут (choucroute, французькою — квашена капуста) отримала знак захищеного регіонального продукту, і очікується отримання знаку географічного походження ЄС. Він схожий на сербський подварак, тому що готується з нарізаної квашеної капусти, яку обсмажують на олії та оцті чи вині з додаванням коріандру та лавра, а також різних інших спецій.

У Східній Європі існує подібна страва бігос, батьківщиною якої вважають Польщу. Його готують із суміші свіжої білоголової та квашеної капусти, свинини чи ковбаси.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Марковић, Спасенија-Пата (1975). Велики народни кувар (вид. петнаесто). Београд: Народна књига. с. 190. {{cite book}}: |access-date= вимагає |url= (довідка)
  2. Ukusi tradicije – jela sa juga Srbije koja obožavamo. gradnis.net. Архів оригіналу за 10 січня 2022. Процитовано 13 лютого 2020.
  3. Костић, Ненад. DNEVNIK KUVARSKOG ŠEGRTA, ČAS 2. vinoifino.rs. Архів оригіналу за 12 червня 2021. Процитовано 13 лютого 2020.

Посилання[ред. | ред. код]